Правителството на Черна гора беше свалено след вот на недоверие

...
Правителството на Черна гора беше свалено след вот на недоверие
Коментари Харесай

Правителството на Черна гора беше свалено заради договор със сръбската църква

Правителството на Черна гора беше свалено след избор на съмнение късно вечерта в петък, оповестиха международните организации. Гласуването се организира, откакто при започване на месеца държавното управление на премиера Дритан Абазович подписа противоречиво съглашение със Сръбската православна черква - вероизповеданието с най-вече почитатели в страната.

Кабинетът на Абазович управляваше от 28 април тази година. Предишното съдружно държавно управление в Черна гора също през февруари.

Този път вотът на съмнение беше импортиран от Демократичната партия на президента Мило Джуканович и беше подсилен от 50 депутати от локалния парламент, който се състои от общо 81 членове. Гласуването бе предшествано от 12-часов спор.

"Имаме потребност от избори и устойчиво държавно управление ", сподели депутатът от партията на Джуканович Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, като повода е противоречивият контракт, подписан от кабинета със Сръбската православна черква (СПЦ). Това стана без съвещания с Народното събрание.

Договорът, който контролира връзките сред църквата и страната, беше неодобрен от разнообразни правозащитни организации и партии в страната, защото съгласно тях дава прекалено много власт на СПЦ спрямо други вероизповедания.

Президентът Мило Джуканович от дълго време е гневен съперник на СПЦ и е упрекван, че желае да национализира нейните парцели. От седмици той използваше съглашението, с цел да дестабилизира държавното управление и да провокира предварителни избори, отбелязва Агенция Франс Прес.

СПЦ е преобладаващата религиозна институция в Черна гора. Тя е упреквана от своите съперници, че служи на политическите ползи на Белград. В страната има и Черногорска православна черква, която обаче има доста малко почитатели и не е приета от православния свят.

Някога болшевик, станал след това проектант на независимостта на Черна гора, Джуканович ръководи страната към този момент повече от 30 години. През 2017 година тя стана член на НАТО. Година по-рано в Черна гора беше изработен, който беше обвързван с Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР