Правителството на Чехия през април ще вземе решение за начина

...
Правителството на Чехия през април ще вземе решение за начина
Коментари Харесай

Чехия през април ще съобщи начина на финансиране на новите блокове на АЕЦ


Правителството на Чехия през април ще вземе решение за метода на финансиране на новите енергийни блокове на АЕЦ. Това заяви в понеделник пред публицисти министъра на индустрията и търговията Марта Новакова, представена от интернационалните организации.

В Чехия от много дълго текат диспути за строителството на един енергиен блок на АЕЦ „ Дуковани “ или по един блок на всяка от двете съществуващи АЕЦ в страната - „ Дуковани “ и „ Темелин “. Премиерът Андрей Бабиш даде обещание, че до края на 2018 година държавното управление на републиката ще вземе решение за методите на финансиране на строителството и разгласи търг за присъединяване. За присъединяване в него към този момент са подадени поръчките на шест кандидата: съветската „ Росатом “, френската EDF, южнокорейската KHPN, китайската China General Nuclear Power, американската Westinghouse и взаимен план сред френската Areva и японската Mitsubishi Atmea.

„ През април тази година би трябвало да стане ясно какъв капиталов модел ще се употребява при строителството на нов нуклеарен блок или блокове. Когато всичко стане ясно за капиталовия модел и бъде контрактувано с Брюксел, ще бъде признато и решение за търг за строителство. Може да се допусна, че ще бъде употребена някаква форма за държавна поддръжка, това би трябвало да се дискутира с Брюксел “, сподели Новакова.

По-рано Бабиш прегледа опцията за създаване на новите блокове от чешката компания CEZ, в която страната има присъединяване. Сега Новакова удостовери тази концепция, като добави, че страната следователно би могла да поеме ролята на втори поръчител. Нещо повече, министърът не изключи, че при положение вдишване на строителството на новите блокове от CEZ, електрическата енергия може да нарастне.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР