„Правителството на Бойко Борисов да отговори не само на Европейския

...
„Правителството на Бойко Борисов да отговори не само на Европейския
Коментари Харесай

Елена Йончева: Правителство да отговори не само на Европейския парламент, но и на българските граждани


„ Правителството на Бойко Борисов да отговори освен на Европейския парламент, само че и на българските жители. “ Това разяснява евродепутатът Елена Йончева във връзка въпросите, които мониторинговата група за наблюдението на демокрацията, върховенството на закона и главните права в Европейския парламент е изпратила до кабинета в София, до прокуратурата и до комисията за отбрана от дискриминация. Наложи се европейските депутати да изискат писмени отговори на 29 спомагателни запитвания до България, откакто на чуването на 28 август представителите на българските държавни институции не се показаха безапелационно. Премиерът Бойко Борисов даже избяга от срещата.

„ Правителството от дълго време трябваше да даде отговор на тези въпроси пред българските жители. Аз ги задавам повече от година. Фактът, че министър председателят и държавното управление не дават отговор е удар по България и провокира намесата на Европейския парламент “, разяснява Елена Йончева. Тя напомни, че е запознавала сътрудниците си от Екологичен потенциал с тематиките в детайлности през последната една година.

„ Изслушването пред мониторинговата група е сериозна процедура и е най-малкото неприемливо, демонстрация на надменност и пренебрежение към европейските институции, бягството на премиера Бойко Борисов. Допълнителните въпроси демонстрират желанието на европейските депутати да навлязат в елементи по основни тематики, свързани с демокрацията в България “, съобщи Елена Йончева.

“Наскоро испанските медии разгласиха информация за следствие, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със скица за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има поради, че е получила сигнал за случая още през 2019 година Ако да – на каква фаза е разследването”, е един от въпросите, изпратени до основния прокурор.

„ Преди няколко месеца в пресата бяха оповестени няколко аудиозаписа. Сред останалите неща, за които се приказва в тях, глас, който наподобява е гласът на премиера Бойко Борисов, заплашва да изгори водещ политик от опозицията, в този момент сътрудник евродепутат. Има ли следствие или предварителна инспекция в тази връзка? Ако е по този начин, на какъв стадий е? “, е различен от въпросите до Иван Гешев. Главният прокурор е запитан и дали счита да поправя подправената информация от уеб страницата на институцията, че чуването в мониторинговата група е било по предложение на българската прокуратура.

До държавното управление са отправени питания за плана за нова конституция и по какъв начин той се свързва с идните избори, за промяната в правосъдната система и за независимостта на прокуратурата и други Въпросите, адресирани до вицепремиер са по-конкретни за плана за нова конституция – за какво лимитира пълномощията на президента, за какво за правосъдната власт се планува законодателна самодейност, както и за подхванатите ограничения за битка с корупцията. Още второто запитване е за медийната независимост – с молба да се разяснява по-специално медийният „ конгломерат към един политик “. „ Как той въздейства върху свободата на медиите и какви ограничения възнамерява държавното управление за тази обстановка? “

Всички въпроси могат да бъдат открити на уеб страницата на Европейския парламент.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР