Правителството на Австрия се държи по напълно антиевропейски начин, категоричен

...
Правителството на Австрия се държи по напълно антиевропейски начин, категоричен
Коментари Харесай

Румънски анализатор: Правителството на Австрия се държи по антиевропейски начин

Правителството на Австрия се държи по изцяло антиевропейски метод, безапелационен бе в изявление за БНР румънският анализатор Разван Николеску. Според него от 8 декември 2022 година то работи против главните правила на Европейски Съюз.

 

" Това е стъпка напред във връзка с решението, взето от Съвета, посредством писмена процедура. Ако беше единствено решението, щях да съм удовлетворен. Много съм отчаян от взаимната декларация на България, Румъния и Австрия, която е приложение към решението. 

 

Не съм удовлетворен, тъй като има 5 нови условия, които не са част от критериите за Шенген. Освен това, съществува и 6-о изискване за достъп до сухопътните граници, а точно понижаване на миграцията към Австрия. Това няма нищо общо нито с Румъния, нито с България. Ние не сме прилежаща страна на Австрия. Тя има напълно други съседи, тъй че не можем да бъдем виновни за миграцията, идваща от другаде – от Сърбия, Унгария, Хърватия, Словения, Италия ", изясни той.

 

И продължи с коментара си:

" Бяхме помолени да изпълним повече инспекции сред Румъния и България. Това е изцяло антиевропейско. Защо се нуждаем от повече инспекции сред България и Румъния? Кой ще заплати за това и каква е повода за това? Защо, в случай че румънците желаят да отидат и да се насладят на българското Черноморие през идната година, би трябвало да има повече граничен надзор за тях? Не разбирам това. По същата причина – за какво за българите, които желаят да посетят Румъния, би трябвало да има повече инспекции? Това е чисто и просто популизъм. Това е обвързвано с вътрешнополитическия австрийски дневен ред и е изцяло антиевропейско ".

 

Според него в Европа би трябвало да бъде основана повече взаимност и доверие. Те желаят от нас да сложим повече спънки сред румънци и българи, което е недопустимо, изрично съобщи Николеску.

 

" Очаквах повече от Европейска комисия. Очаквах от нея да работи като страж на правилата на Европейски Съюз ", сподели още той. Според него ЕС не може да оцелее с държание като това на австрийските водачи във връзка с присъединението на България и Румъния. Наше право е да бъдем част от Шенгенското пространство, заявява анализаторът. 

 

" Това съглашение бе оповестено като победа, само че австрийските условия са вътре в него. Това поражда някои въпроси ", изрече мнение и журналистът от Радио България Владимир Митев. Той не схваща логиката на това да се ускорява граничният надзор сред България и Румъния в случай, че концепцията на Европейски Съюз е последователно границите да се размиват и отпадат.

 

В изявление за предаването " Хоризонт до обед " журналистът цитира румънски външнополитически анализатори, които твърдят, че " разкачането на България и Румъния " за сухопътен Шенген не е допустимо. И самите наши западни сътрудници нямат интерес да ни разделят, добави той.

 

" Може да има някакви настроения в румънското общество за това, само че мисля, че е ясно, че мъчно би се получило и надали румънските елити желаят това сега ".

 

В Румъния следва изборна година - румънците ще имат всички вероятни избори, разяснява още Владимир Митев. По думите му това е добър мотив да се прегледа развиването на румънското общество. Според него то е доста забавно – в него има и локални, и интернационалните ползи.

Много е забавно и по какъв начин ще се прояви суверенизма в Румъния, означи той и изясни, че терминът е обвързван с национализма, само че в европейски подтекст.

 

" В Румъния суверенизмът сега има към 25 и даже малко повече % утвърждение в обществото и доста хора от елита на Румъния, прозападния хайлайф, имат паники, че може би тази наклонност ще се ускори, изключително в случай че Доналд Тръмп или различен републиканец завоюва изборите в Съединени американски щати ".

 

Митев предвижда, че суверенистките партии няма да завоюват болшинство на изборите. Ако се стигне до обстановка да ръководят, то те би трябвало да са в коалиция, добави той, като акцентира, че тези партии имат антиукраинско звучене и послания. Според него обаче има явен интерес Румъния да взе участие във възобновяване на Украйна.

 

" Румъния просто се приготвя за разнообразни сюжети ", счита журналистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР