Правителството на Афганистан обяви, че ще превърне някои бивши чуждестранни

...
Правителството на Афганистан обяви, че ще превърне някои бивши чуждестранни
Коментари Харесай

Талибаните превръщат чуждестранни военни бази в икономически зони

Правителството на Афганистан разгласи, че ще трансформира някои някогашни задгранични военни бази в стопански зони за бизнеса, заяви БиБиСи. Чуждите военни сили бяха ситуирани в страната преди повече от две десетилетия.

Афганистан е изправен пред задълбочаваща се икономическа и филантропична рецесия, откогато талибаните си възвърнаха контрола над страната през август 2021 година

Решението беше оповестено от изпълняващия длъжността вицепремиер по икономическите въпроси молла Абдул Гани Барадар. Беше решено Министерството на индустрията и търговията последователно да поеме контрола над останалите военни бази на задграничните сили с желанието да ги трансформира в специфични стопански зони, уточни той. Барадар посочи, че планът ще стартира с обекти в столицата Кабул и северната провинция Балх.

Талибаните обезверено се нуждаят от увеличение на хазната си, с цел да ръководят по-добре и да реализират известна вътрешна легитимност. По-важното е, че талибаните би трябвало да потвърдят своя ангажимент към икономическото обмисляне. Това включва основаване на безвредни зони наоколо до столицата и границите за евентуални задгранични вложители.

Смята се, че Афганистан лежи върху естествени запаси, в това число природен газ, мед и редкоземни детайли, на стойност над 1 трилион $. Голяма част от тези запаси обаче остават неизползвани заради десетилетия на ужас в страната.

През август 2021 година последният американски боен полет напусна летището в Кабул, отбелязвайки края на 20-годишното наличие в Афганистан и най-дългата война на Съединени американски щати. Конфликтът умъртви десетки хиляди хора и разсели милиони.

След изтеглянето на непознатите военни сили финансите на Афганистан бяха наранени от редица други огромни проблеми. Бяха наложени наказания на членове на държавното управление, задграничните активи на централната банка бяха замразени и по-голямата част от задграничната помощ, която преди този момент поддържаше нейната стопанска система беше спряна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР