Правителството и опозицията на Кения се съгласиха да преговарят след протести

...
Правителството и опозицията на Кения се споразумяха да сформират съвместен
Коментари Харесай

Правителството и опозицията на Кения се споразумяха да сформират съвместен комитет, който има за цел да разреши различията си, казаха високопоставени политици от двете страни след поредица от протести на опозицията срещу цената на живот и увеличаване на данъците.

Опозиционната коалиция Azimio la Umoja (Декларация за единство) и правителствената коалиция, водена от Кения Кванза (Първа Кения) на президента Уилям Руто, издадоха отделни изявления в събота, потвърждаващи преговорите.

Опозиционният лидер Райла Одинга призова за редица протести по-рано този месец, причинявайки широко размирие и в някои случаи жестоки сблъсъци с полицията, при които повече от две дузини души бяха убити и много други бяха ранени.

„Решени да разрешим нашите различия по приятелски начин в полза на всички наши хора, ние се споразумяхме с Kenya Kwanza да създадем комитет“, каза Азимио, имайки предвид алианса на управляващата партия.

В съвместно изявление на двете партии се казва, че комисията ще се състои от четирима членове на парламента, четирима членове извън парламента и лидери на мнозинството и малцинството от националното събрание.

И двете страни се съгласиха, че противопоставянето на спорен финансов законопроект, подписан през юни, „трябва да бъде решено в съда“, където се оспорва. В петък апелативен съд отмени суспендирането на закон, който ще удвои данъка върху добавената стойност върху горивата и ще въведе нов данък върху жилищата.

Законът повишава данъците и беше приет от Одинга по време на протестите.

Според Kimani Ichung'wah, лидер на парламентарното мнозинство в Кения Kwanza, преговорите ще разгледат и състава на кенийската избирателна комисия и създаването на офис за Одинга, който е загубил пет избора и е обвинен в измама на много от тях.

Одинга, който твърди, че миналогодишните президентски избори са били „откраднати“ от него и каза, че правителството на Руто е нелегитимно, преди това изключи преговори без посредник от трета страна.

Но неговата коалиция Азимио каза, че „улеснението“ от страна на бившия нигерийски президент Олусегун Обасанджо е довело до споразумение за формиране на 10-членен комитет с равно представителство, за да изглади различията си.


Осъждане на насилието

Одинга отмени демонстрациите през април и май, след като Руто се съгласи да води диалог чрез подобен съвместен комитет, но тези преговори се провалиха и опозицията се върна на улиците.

Демонстрациите понякога прерастваха в грабежи и смъртоносни сблъсъци с полицията, като правозащитни групи осъждат използването на сълзотворен газ и бойни патрони за разпръскване на протестиращи, хвърлящи камъни.

Азимио каза, че 50 души са загинали по време на маршовете и положи цветя на бдения тази седмица за жертвите на „безпрецедентна полицейска бруталност“.

Руто многократно е призовавал за спиране на протестите и е обещавал да пресече всеки признак на „анархия“.

В изявлението си двете страни предложиха „съвместно осъждане и съжаление за насилието, което посети нашата нация със загуба на живот, сериозни наранявания и унищожаване на имоти“.

Критиците обвиниха Руто, че не изпълнява обещанията, дадени по време на предизборната му кампания миналата година, когато обеща да подобри състоянието на бедните кенийци.

Забогатият бизнесмен наложи солидни нови данъци тази година, като допълнително увеличи икономическата мизерия, преживяна от много кенийци.

Тъй като демонстрациите се проточиха, апетитът за протести намаля, като кенийците до голяма степен пренебрегнаха призива от миналата седмица за три последователни дни на митинги.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР