Правителството е увеличило възнагражденията на служителите в Националната агенция за

...
Правителството е увеличило възнагражденията на служителите в Националната агенция за
Коментари Харесай

Над 11 000 държавни служители с увеличение на заплатите: В две агенции средните възнаграждения ще минат 2000 лева

Правителството е нараснало възнагражденията на чиновниците в Националната организация за приходите и Агенция " Митници ". Това излиза наяве от решение на Министерския съвет от 3 октомври 2023 година

Правителството одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2023 година в размер на 25 млн. лева за увеличение на възнагражденията на чиновниците в Националната организация за приходите (НАП) и в Агенция " Митници ".

" С постановлението се осъществя цялостна политика по приходите в приходните организации, като ще се усъвършенства салдото в равнищата на заплащането на чиновниците в двете институции. Взема се поради, че организациите подхващат от ден на ден ограничения за рационализация и адекватност на администрацията за осъществяване на заложените проекти за доходи и тяхната събираемост. Увеличението на заплатите на чиновниците ще сътвори условия за усилване на мотивацията за осъществяване на задачите на приходните организации ", написа в решението.

Със свое решение държавното управление усили и главната месечна заплата на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите (НАП) на 7000 лева считано от 1 октомври 2023 година Това е първа смяна на съществена месечна заплата за лице, заемащо тази служба, след 2021 година, като досега главното месечно заплащане на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите е било в размер на 6050 лв..

" Отчетена е спецификата на работа и отговорностите на изпълнителния шеф, като решението е обусловено от приноса на ръководителя на Национална агенция за приходите за сполучливото осъществяване на главните стратегически и оперативни цели на приходната организация, свързани със събираемостта на приходите, доброволното осъществяване на отговорностите на данъчно задължените лица и развиването на предоставяните електронни услуги от Национална агенция за приходите ", написа още в решението.
 Заплатите на шефовете в държавни компании към Министерството на стопанската система ще бъдат фрапантно понижени
Над 5500 лева понижение на заплатите: Шефовете на държавни предприятия като " ВМЗ " и " Кинтекс " към този момент няма да получават над 12 000 лева на месец

В момента управителните органи на предприятията получават извънредно високи хонорари, без значение от финансовото положение и постигнатите резултати

Какво ще бъде нарастването на заплатите в двете организации?

В двете държавни организации работят общо над 11 000 души - броят на чиновниците в Национална агенция за приходите е 7925, а в Агенция " Митници " - 3193. 

Средното нарастване в Националната организация за приходите ще бъде 19%, считано от 1 август 2023 година, като това не е нарастване на заплатите, а инфлационна индексация, която е поискана от синдикатите, разясниха за money.bg от Министерството на финансите.

Очаква се брутното нарастване на заплатите на чиновниците в Агенция " Митници " да бъде 8 на 100. В изчисляването му ще се ползва методика, която има за цел да бъдат подтиквани чиновниците с по-ниски хонорари. Предвидената сума в решението на Министерския съвет ще се употребява и за други разноски за личен състав, разнообразни от нарастване на възнагражденията, да вземем за пример ексклузивен труд, компенсации при пенсиониране и други.

Преди нарастването междинната съществена заплата в Национална агенция за приходите е 1 985 лева, а в Агенция " Митници " е 1 931 лева, след нарастването междинните заплати в двете организации ще бъдат надлежно: 2362 лева и  2085 лв..
 Държавната работа, която носи 3 000 лв. съществена заплата
Държавната работа, която носи 3 000 лв. съществена заплата

В администрацията на изпълнителната власт в България работят близо 100 000 души
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР