Правителството е решило да редактира второто си решение по казуса

...
Правителството е решило да редактира второто си решение по казуса
Коментари Харесай

Кабинетът редактира спешните си мерки за новия лифт в Банско

Правителството е решило да редактира второто си решение по проблема с втория кабинков въжен превоз в Банско, взето на 28 декември 2017 година дружно с смяната на проекта за ръководство на парк " Пирин ", позволяващо ски градежи в буферната му зона. Това излиза наяве от изпратен от електронната поща на Министерския съвет до екокоалицията " За да остане природа в България " план за смяна на решение 823, което е за предприемане на незабавни ограничения по реда на екозаконодателството при съществуване на капиталово желание за градеж на нова кабинкова линия в Банско.

В изпратения документ, без пояснения, претекстове и информация за какво е изпратен, се добавя, че решението е и за налагане на възбрана за одобрение и координиране на строителство в рамките на зоната за туризъм и зоната на постройките и оборудванията в парка.

Записано е още, че се възлагана екоминистъра при съществуване на капиталов интерес за създаване на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона " Банско " и на включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура да предприеме незабавни дейности за координиране по реда на екологичното законодателство на всички нужни устройствени проекти и капиталови оферти.

Допълнена е и точка, съгласно която " до влизане в действие на нов проект за ръководство на Национален парк " Пирин “ министърът на околната среда и водите да не утвърждава и да не дава единодушие за осъществяване на каквото и да е строителство в рамките на зона ІІІ – Зона за туризъм и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на здания и уреди според Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, като се изключи строителство на обектите по т. 1 " (тоест кабинковия въжен превоз и съпътстващата го инфраструктура като тоалетни, чайни и други заведения).

Явно редакцията и допълнението на признатото на 28 декември 2017 година решение 823, което към момента не е оповестено в Държавен вестник, цели легитимиране на заявките на Бойко Борисов пред партията на Зелените в Европарламента, а по-късно и в София, че в парка ще се строи единствено въжен превоз, даже тоалетна не може, въпреки в този момент да излиза наяве, че въпреки всичко тоалетни би трябвало да има.

От " За да остане природа в България " разясняват във връзка изпратеното им проекторешение, че то " не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските наставления, освен тъй като не е обвързано с анулация на решение 821 (за смяната на проекта на парка – б.ред.), само че и тъй като в него съществуват термини без ясни избрания и значение като " включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура " или " и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на здания и уреди ".

Екоорганизацията добавя, че би могла да взе участие в разговор за намиране на законосъобразно решение, както и за прекъсване на разделянето измежду българските жители, подбудено от решението на Министерски съвет, единствено в случай че той е обществен.

Природозащитниците напомнят, че до момента са изпратени редица сигнали до разнообразни институции по проблема. Сред тях са сигнали до Европейската работа ОЛАФ за възможен спор на ползи по отношение на изявления на комисаря по районно развиване Корина Крецу, че поддържа развиването на Банско, и до ЮНЕСКО за неспазване на решенията му за Пирин. Внесен е и сигнал до Главна дирекция " Околна среда " на Европейската комисия за водоравен проблем с практиката за екологични оценки на проектите за ръководство на националните и естествените паркове в България. Министерският съвет е получил писмо с настояванията на протестиращите съвсем месец екозащитници.

Досега повече от 20 български града и над 10 в чужбина от 3 континента се включиха в почналите още на 28 декември митинги против решението на държавното управление за смяна на проекта за ръководство на парк " Пирин ". Следващите демонстрации са планувани за 25 януари, само че ден по-рано от екокоалицията ще внесе алегорично още един път в Министерския съвет настояванията си за Банско. Те са за анулация на решението за отварянето на Пирин за застрояване, за оставка на екоминистъра Нено Димов и откриване на действителния притежател на ски зона Банско.

" За да остане природа в България " добавя, че министър председателят и кабинетът са осведомени по какъв начин взетото от тях решение 821 от 28 декември за смяната на проекта за ръководство на " Пирин " нарушава европейските наставления и българските закони и показва, че " всяко тяхно деяние и безучастие и обществено разпространяване на погрешна информация остава тяхна персонална гражданска отговорност и хвърля сянка върху престижа на институцията " Министерски съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР