Правителството да се забърза и да спре с общите приказки,

...
Правителството да се забърза и да спре с общите приказки,
Коментари Харесай

Опозицията: Правителството да действа ясно и с твърда ръка

Правителството да се забърза и да спре с " общите приказки ", а да даде ясни и съответни ограничения за справяне с следствията от рецесията, обвързвана с въведеното в страната от петък изключително състояние. Това оповестиха от лявата и дясната съпротива, като даже дадоха свои оферти към ръководещите.

ВРЕМЕ Е ЗА ДЕЙСТВИЕ

С аргумента, че в петък са подкрепили премиера и държавното управление в настояването за въвеждането на изключително състояние в страната и са им дали картбланш да работят, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи в неделя, че предлага на ръководещите да бъде натрапен мораториум върху битовите заплащания - ток, парно, телефон, вода, като една от краткосрочните ограничения за справяне с невижданата рецесия. Затова и внасят в Народното събрание план за решение за мораториума.

Според Нинова е добре, че кабинетът е намерил средства за финансовото подкрепяне на медицинския личен състав в лечебните заведения. " В момента те са най-важни ", уточни тя. По думите й имало огромен дефицит на медицински личен състав и по тази причина левицата упорства и за включването на частните лечебни заведения в целия развой в битката с ковид. " Очакваме в незабавен порядък държавното управление да откри метод за включване на частните лечебни заведения в целия развой. Те обявиха своята подготвеност, само че се оказа, че никой още не ги е потърсил за това ", уточни Нинова.

Тя разгласи още, че внасят и предложение в " незабавен порядък " да се промени Наказателния кодекс и да се завишат наказванията за спекулантите.

Левицата ще внесе и предложение за прекъсване на периодите по наказателни, административни и цивилен каузи, включително и на производствата на частните изпълнителни. Трябва да не текат периоди по време на изключителното състояние, изиска Корнелия Нинова. Тя съобщи още, че упорства за отговор от страна на премиера, както и на отрасловите министри, какво може да поеме държавния бюджет, с цел да се подсигурява стабилността на страната, какви са опциите на фискалния запас и каква част може да отиде за изключителни заплащания, както и какви артикули има в държавния запас. Нинова упорства и за отговор какви са опциите за финансиране от страна на Европейски Съюз. " Трябва да се визи по какъв начин ще се помогне съответно на бизнеса - дребен и междинен, по какъв начин ще бъдат обезщетени фамилиите с деца, по какъв начин хората, които ще останат без работа и прочие ", добави Нинова.

Тя разгласи, че министрите няма да бъдат оставени и ще бъдат викани в отрасловите парламентарни комисии, с цел да дават отговор на съответни въпроси какво вършат или какво са създали за справяне със обстановката.

АДЕКВАТНИ МЕРКИ

" В тази обстановка, ръководещите би трябвало да предложат незабавни и съответни обществени и финансови ограничения за отбрана на фамилиите и дребните бизнеси ", оповестиха от своя страна от Демократична България.

" Административните ограничавания и естествените последствия от страха на хората към този момент имат тежки обществени и стопански резултати. Те обаче занапред ще се задълбочават. Цели сектори на бизнеса, изключително в културата, превоза, търговията, ресторантьорството, туризма, са в колапс. Предстоят по-трудни интервали ", декларират от дясното обединявания.

То също дава свои оферти за ограничения - платени отпуски за родители;  обезщетения при карантина;  данъчно-осигурителни " ваканции " и облекчения; модели на отдалечена работа и гъвкаво работно време в обществения и частния сектор; директна държавна помощ за браншове пред банкрут.

" Недопустимо е цялата тежест на идните сложни времена да бъде понесена от фамилиите и дребния бизнес (както стана през рецесията 2008/09г.). Несправедливо и нереалистично е да се чака, че Национален осигурителен институт и работодателите имат опция да компенсират загубите на служащите. Време е властта да влезе в естествената си роля - да подкрепи тези, които страдат от непредвидими условия, за които не носят никаква виновност. В целия Европейски Съюз ръководството - и на национално, и на съюзно равнище, интензивно разисква ограничения за подкрепяне на фамилиите и стопанската система. Само у нас тази тематика не участва в брифингите на държавното управление ", считат от Демократична България.

Според тях, в случай че държавното управление не е харчело " безсистемно популистко харчене на остатъци " по Нова година ", в този момент можеше да има запас неотложно да посрещне загубите на фамилиите, бизнеса и цялата стопанска система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР