Правителството беше свалено от новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН

...
Правителството беше свалено от новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН
Коментари Харесай

Реваншът на обръчите: Няма сделка, няма правителство

Правителството беше свалено от новото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Вотът на съмнение провокира по-скоро противоположен резултат - хиляди хора обявиха поддръжката си за кабинета " Петков " България още веднъж е пред избора - напред към Европа или обратно към безвремието на корупцията.
Ако две седмици откогато Слави Трифонов " изтегли министрите си " от управническата коалиция, въпросът свърши ли смяната висеше, в сряда получи вкупом няколко отговора.

Да, държавното управление на смяната падна - дружно с маските, под които в продължение на една година ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " имитираха някакво политическо разграничение. Една година, наподобява, беше оптималният период, в който предходното корупционно статукво, наричано през днешния ден обединението " Капитан Андреево ", можеше да издържи без контрола върху обществените запаси, изгубван лека-полека още от първото служебно държавно управление предходната година. И за реванша натисна детонатора на " троянския си кон " във властта - партията на Слави Трифонов.

Придържането към политически сюжети и медийни постановки от кремълски вид им изигра и неприятна смешка, сблъсквайки ги с явно изненадала ги действителност. За пръв път от най-малко две десетилетия властта попада в ръцете на хора, които не са под техен надзор. И в продължение на цяла година отказваха покупко-продажби за делба на подмолни ползи против непоклатимост на ръководството.
Реклама
Поредният опит за смяна към европейски модел в България може да е препънат още в ранния си стадий, само че и предходният хибриден модел на Движение за права и свободи и политическите му гарнитури надали ще възкръсне елементарно в познатия си тип.

Това, което следва, е още един рунд на опити за договорка и договаряне в границите на настоящия парламент - ГЕРБ и Движение за права и свободи се надяват, че след номера, който Слави Трифонов изигра с изкуственото раздухване на нервността с ветото за Северна Македония, още веднъж ще си придадат " евроатлантически " тип. От друга страна появяването на Делян Пеевски особено за вота в сряда трябваше да изпрати сигнал, че парите ще потекат още веднъж по старите канали.

Вървим към нова изборна борба с огромна възможност да даде същия патов резултат. А връщането обратно към този момент стартира - със спрените за следващ път промени, които трябваше да извадят България от кремълската зона на здрача и да я слагат на ярко при правовите страни.

Служебното държавно управление, което президентът Радев ще назначи, ще подскаже на кой от двата модела в противоборство ще бъде обещано рамо на изборите .
Реклама Корупционният пуч
В сряда със 123 гласа ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " смъкнаха държавното управление на Кирил Петков с избор на съмнение, пожелан от партията на Борисов. Така шест месеца откакто беше основан с мотото за " нулева приемливост към корупцията ", кабинетът на процедура падна жертва на новото болшинство, споделящо " другата позиция " по този въпрос.
" ИТН " се разкриха изцяло като троянския кон на ГЕРБ и Движение за права и свободи Фотограф: Цветелина Белутова
Това се случи и със специфичното присъединяване на глобения от Съединени американски щати за " забележителна роля в корупцията в България " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който даде своя знаков глас за рухването на кабинета тъкмо девет години след невижданите митинги против избирането му за ръководител на ДАНС.

Сегашните събитията също са ознаменувани от мощна гражданска интензивност - хиляди хора се събраха по времето на вота пред постройката на Народното събрание, с цел да изразят поддръжката си към държавното управление на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Докараните с рейсове симпатизанти на Движение за права и свободи и " Възраждане " не съумяха да трансформират атмосферата на площада, която показваше, че борбата за смяна освен не е отсрочена, само че на задаващите се следващи избори може да бъде още по-ожесточена.

" Беше чест за мен да повеждам държавно управление, което беше свалено от господин Пеевски, господин Борисов, Слави Трифонов и госпожа Митрофанова ", сподели министър председателят в оставка Кирил Петко в пленарната зала незабавно откакто беше гласуван вотът на съмнение. И продължи: " Този избор е дребна стъпка от един доста дълъг път. Това, което те не схванаха, е, че по този начин не могат да завоюват българския народ. Обещаваме да продължим да опитваме да отвоюваме страната си. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Здравеопазване 3 Медийна сергия 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Здравеопазване 1 Пловдив 2 Икономика 3 Здравеопазване Реклама
И Петков, и съдружните му сътрудници са наясно, че този път ще е дълъг, въпреки и да пробваха да потърсят парламентарна поддръжка от депутати, които не са изцяло подвластни от волята на водачите си. Премиерът заявява, че не разчита на покупко-продажби, а на съвестта им. Защото стигне ли се до покупко-продажби, всяко последващо гласоподаване ще бъде изнудване. Шестима напуснаха партията на Слави Трифонов, само че не бяха задоволително.

Непостигнати покупко-продажби с държавното управление на Петков може да обяснят общите дейности на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Управляващата коалиция се разпадна директно след отказаните няколко милиарда лв. за групата любимци в бизнеса с пътищата, разкритията за приватизирания надзор на Капитан Андреево и импортираните промени за антикорупционната комисия КПКОНПИ с концепцията да бъде управлявана от вътрешния министър Бойко Рашков. Тези и други основни смени - като идните в Комисията за защита на конкуренцията и във Висшия правосъден съвет, накараха прикриваното до момента болшинство в Народното събрание да провокира нови избори, от които до неотдавна изглеждаше незаинтересовано.
Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски пристигна на работа за първи път от месеци, с цел да гласоподава против кабинета Фотограф: Цветелина Белутова Преди и след гласуването " Минчев "
Идеята държавното управление да бъде оставено да затъне в сложните условия не беше непозната на ГЕРБ и Движение за права и свободи до гласуването против към този момент някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев.

Кризите (някои от тях и добре дирижирани) връхлитаха една след друга държавно управление. Започна се с енергийна, която войната на Русия в Украйна задълбочи в целия свят с цените на горивата и инфлацията, а за похлупак казусът с ветото, което държавното управление на ГЕРБ наложи върху договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, провокира мощно напрежение в Европейски Съюз и я сложи в унизително състояние измежду интернационалните й сътрудници.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В допълнение - около войната в Украйна " Възраждане " и водачът ѝ Костадин Костадинов яхнаха терзанията на хората, с цел да всяват разделяне и опълчване с операции и дезинформация.

С всеки изминат ден ставаха все по-видими и задълбочаващите се вътрешнокоалиционни проблеми. И в случай че за геополитическите разминавания с Българска социалистическа партия можеше да се откри компромисен вид, корупционният напън от " ИТН " се оказа непреодолимо затруднение пред стабилността на ръководството.

В този смисъл за ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " нови избори обещаваха разширение на електоралното им въздействие. В тази посока бяха и социологическите изследвания.Това обаче не значи, че тези партии желаеха бърз нов избор. Хората на Бойко Борисов желаеха още няколко месеца, в които да се позабравят негативите от тяхното ръководство.

Спонтанният протест пред Народното събрание след свалянето на Никола Минчев обаче корено промени тези сметки. Видя се, че държавното управление на Кирил Петков може да разчита на социална поддръжка, а ръководството на ГЕРБ - Движение за права и свободи не е забравено. И въпреки специфичната политическа интервенция по свалянето на кабинета да съумя - не е несъмнено до каква степен резултатът ще бъде предстоящият.
Малка възможност за друго държавно управление
Това, за което от ден на ден се говореше в последната седмица в парламентарните коридори - сформиране на така наречен експертно държавно управление от новото болшинство, към този момент наподобява мощно рисков проект . Този формат е желан от Движение за права и свободи - пробван с кабинета " Беров " с неговия мандат след свалянето на първото демократично държавно управление преди 30 години, беше стартиран неведнъж от придвижването и при ръководствата на Борисов. В момента обаче настроенията са такива, че сходен ход може да предизвика протестна вълна като тази от 2013 година

От изявленията на представители на Политическа партия и Демократична България незабавно след рухването на държавното управление се разбра, че е допустимо да предложат нов кабинет при идната въртележка с мандатите в този парламент. " Ще дадем още един късмет на депутатите със съвест, само че в случай че не получим 121 гласа, по-скоро отиваме на избори ", сподели Кирил Петков.

От " Продължаваме промяната " не обмислят да оферират друга фигура за министър председател. Такъв вид беше обсъждан по-рано, когато водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предложи излаз с програмно държавно управление сред досегашните сътрудници, в това число " ИТН ".

Неофициално в левицата се обмисляше и опцията за присъединяване и в различен съдружен формат в настоящия парламент - вид " кабинет на националното избавление ".

Начинът, по който беше свалено държавното управление обаче, дава дребна възможност за сходни комбинации. Пред хората на митинга в сряда Явор Божанков от групата на левицата съобщи, че Борисов и Пеевски са превъплъщения на едно и също задкулисие - в политиката, в стопанската система, в правосъдната система, в медиите. Ако това е позицията на социалистите, новите избори са съвсем сигурни.

От " Продължаваме промяната " разясняват, че по този начин наесен Движение за права и свободи и ГЕРБ " ще си ожънат това, което посяха ". Сеитбата обаче може да не е завършила - изключително в случай че новото болшинство си гласоподава връщането на хартиените бюлетини.
Процедурата в стъпки
След свалянето на държавното управление се завърта процедурата, в която президентът Радев би трябвало да връчи три мандата за сформиране на държавно управление в границите на това Народно заседание. Първо на " Продължаваме промяната ", които са с най-голяма група, а в случай че техният мандат не успее, ще го получи ГЕРБ.

Ако и те не съумеят да излъчат кабинет, третият мандат се връчва на парламентарна група по желание на президента. Ако и тя не успее, президентът назначава длъжностен кабинет и насрочва избори до два месеца от разпускането на Народното събрание.

Това значи, че в случай че се спазят всички периоди, в края на септември, по-малко от година след предходните, в България още веднъж ще има следващи предварителни избори.
2021 година Повторението.
Прогнозираната и от социолозите фрагментация без преобладаваща политическа мощ крие риск от повтаряне на изборния цикъл от 2021 година, когато до сформиране на държавно управление се стигна едвам след третия избор.

Засега е мъчно да се планува идващият съдружен формат. Кирил Петков съобщи, че би преговарял с всички, само че не и персонално с Бойко Борисов, Ахмед Доган и Пеевски, както и Слави Трифонов. От друга страна и изключително след вота на съмнение, политическата токсичност на ГЕРБ и Движение за права и свободи си остава, в това число за формалното взаимоотношение посред им. Дори Има Такъв Народ и новата партия на Стефан Янев да съумеят да влязат в Народното събрание, надали ще са задоволителни за съставяне на съдружно ръководство с ГЕРБ или с Движение за права и свободи. Отявлената проруска " Възраждане " ще продължи да бъде декор, на който ортаците й да наподобяват проевропейкщи. По-скоро Българска социалистическа партия би запазила позицията си на нужния сътрудник, само че надали ще се отнася за всеки формат.
Уроците дотук
Големият проблем на съдружното държавно управление на Петков, който и самият той разпозна, беше, че до момента в който се справяха с рецесиите, не успяваха да обяснят задоволително безапелационно дейностите си и оставиха съперниците си да внушават неуспеха му. Това беше работеща за опозицията тактика до дебатите при отстраняването на Никола Минчев и по вота на съмнение, когато функциите необичайно се размениха - опозицията на процедура даде опция на Кирил Петков и Асен Василев стремително да изброят пред обществото какво са създали в негова изгода и какво другите желаят да върнат назад. Изявите им от последните дни сигурно са съдействали и за несъмнено изненадалите предходното статукво демонстрации в тяхна поддръжка.

Падането на държавното управление на смяната направи по този начин, че въпреки и препъната, тя в действителност да продължи. Най-малкото тъй като връщането на безвремието до 2020 година не наподобява изключително евентуално. През миналата година се случиха доста неща, които значително смъкнаха маските пред това кой кой е в политиката и защо се бори. Но това не анулира другата нагледност - че пътят към политическа нормализация ще е дълъг и лъкатушен.
Свързани публикации Странна липса на действителни диспути по вота на съмнение за кабинета " Петков " 21 юни 2022, 14:53 Френското предложение за Скопие стартира да намира поддръжка 20 юни 2022, 17:58 Борисов пробва да стопли връзките с актуалните ръководещи 18 юни 2022, 14:32 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Румяна Червенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР