Правителство на САЩ обяви на 4 април, че е одобрило

...
Правителство на САЩ обяви на 4 април, че е одобрило
Коментари Харесай

Американското правителство обяви, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България

Правителство на Съединени американски щати разгласи на 4 април, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 Block 70 на България, с цел да укрепи сигурността на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Основният снабдител ще е компанията „ Локхийд Мартин “. В официално съобщение Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е уведомил американския Конгрес за желанието си да продаде тези изтребители и муниции на страната ни за сумата от 1,673 милиарда $.

Във връзка с това президентът Румен Радев съобщи, че в този момент държавното управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение. По думите му е желателно България да придобие цялостна ескадрила от 16 самолета, само че държавното управление би трябвало да вземе решение дали страната ни може да си го разреши и при какви условия би трябвало да стане това.

„ Ако държавното управление вземе решение задоволително експедитивно и в границите на два-три месеца отговори и подписа контракт, идващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 година Както настоявам от дълго време, ще можем да носим бойно дежурство към 2030 година, в случай че сключим контракт в този момент. Ако държавното управление реши да се бави, празнотата от вероятно прекъсване на употреба на МиГ-29 ще стане още по-голяма”, сподели още президентът Радев.

Коментар по тематиката направи и заместник-министърът на защитата Йордан Божилов, който сподели, че решението на Съединени американски щати не задължава, само че и не дава пълномощия във връзка с България. " Това е детайл на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна на Конгреса. Не се разисква още безусловно нищо “, добави той.

Основните процеси по придобиване на нов вид военен аероплан за рационализация на Въоръжените сили на България стартират на 16 май 2018 година, когато Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри обновения план „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ от Въоръжените сили на България. Той планува придобиването на два стадия на 16 самолета - нови или използвани изтребители, с които да размени употребяваните руски самолети МиГ-29. Това сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.

На 8 юни 2018 година Народното събрание приема обновения план. Предвидено е реализацията му да се извърши на два стадия: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. Проектът е един от предпочитаните за модернизацията на Въоръжените сили.

България получава предложения от три страни за четири вида бойни самолети. Това са две оферти от Съединени американски щати - за нов аероплан F-18 и за нов аероплан F-16 Block 70, от Швеция - за нов аероплан „ Грипен “, от Италия - за използван „ Юрофайтър “. На основата на отчет на Междуведомствената експертна комисия за избор на нов многоцелеви изтребител за потребностите на Военновъздушни сили на България, на 16 януари 2019 година Народното събрание разпорежда на Министерския съвет да приготви план на интернационалния контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за придобиването на осем многофункционални самолета F-16 Block 70 на американската компания „ Локхийд Мартин “.

За осъществяване на първия стадий са подписани четири контракта сред държавните управления на България и на Съединени американски щати за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваното с тях съоръжение, услуги и въоръжение. Първият контракт е за доставка на осем самолета с в допълнение съоръжение образование на водачите, вторият - за муниции за самолета, третият - за ракетите „ въздух-въздух “ и четвъртият - за система за наблюдаване и ръководство на машините. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни.

На 11 юли 2019 година в София министърът на защитата Красимир Каракачанов подписва четирите интернационалните контракта сред държавните управления на България и Съединени американски щати за осъществяване на първия стадий за закупуване на осем самолета F-16 Block 70. Пакетната цена за самолетите, боеприпасите, оборудването и образованието на водачите е на стойност 1 256 153 980 щатски $ /малко над 2.170 милиарда лева/. Предвидено е първите шест самолета да бъдат доставени през 2023 година, останали два през 2024 година.

На 19 юли 2019 година Народното събрание ратифицира закона за Рамковото съглашение и закона за четирите интернационалните контракта за закупуване на самолетите F-16 блок 70. На 23 юли 2019 година президентът Румен Радев постанова несъгласие на закона за одобрение на четирите интернационалните контракта. Според него по договорката не е реализирано нужното национално единодушие, прокарана е през Народното събрание по бърза процедура и не обезпечава нужния пакет съоръжение, въоръжение и образование. На 26 юли 2019 година Народното събрание отхвърля ветото на президента и наново ратифицира закона за четирите интернационалните контракта. На 8 август 2019 година Министерството на защитата на България превежда напълно сумата за пакетната цена на самолетите на Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността (DSCA).

През април 2020 година е разгласен контракт сред „ Локхийд Мартин “ и Военновъздушни сили на Съединени американски щати за възлагане на контракта за произвеждане на самолетите F-16 Block 70, което се счита за начало на процеса.

На 29 септември 2020 година в София на среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на американската компания „ Локхийд Мартин “ е оповестено, че Министерството на защитата е подготвило и изпратило писма-заявки, свързани с изследване на благоприятни условия за придобиване на още 8 самолети F-16 Block 70, на нови трикоординатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично съоръжение в подтекста на плановете за рационализация на Въоръжените сили на България.

През август 2021 година Министерството на обраната изпраща писмо-заявка до Съединени американски щати и американската компания „ Локхийд Мартин “ за даване на оферта за придобиване на още 8 изтребителя F-16 Block 70, като част от втория стадий. Придобиването на новите самолети е само в пълномощията на Народното събрание.

През февруари т.г. министърът на защитата Стефан Янев получава писмо от американската компания „ Локхийд Мартин “, в което се показва, че има закъснение в доставката на осемте самолета F-16 Block 70.

На 12 февруари т.г. на страницата във Facebook на посолството на Съединени американски щати в България оповестяват, че програмата по производството на F-16 Block 70 има закъснение заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията от COVID-19, и че това неподходящо закъснение ще се отрази на всички страни, които вземат участие в програмата. В завода, в който се вършат българските изтребители, компанията „ Локхийд Мартин “ извършва поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет страни – за Бахрейн – с поръчка за 16 машини, следвана от Словакия с поръчка за 14, България - с 8 машини, Тайван - 66 и Мароко - 24.

Източник: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР