Правителство може и трябва да има, а политическите сили следва

...
Правителство може и трябва да има, а политическите сили следва
Коментари Харесай

Христо Иванов: Акад. Денков е като мехлем на рана

Правителство може и би трябвало да има, а политическите сили следва да намерят салдото сред отговорността за съставянето му и съпътстващите негативи на поддръжката за ръководството. Тезата разви съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов в ефира на Българското национално радио. По-рано през днешния ден на срещата сред парламентарно показаните партии, проведена от Политическа партия, Иванов предложи гласоподаване в пленарна зала на политическа декларация с целите на ръководството с втория мандат, а концепцията му бе приветствана от кандидат-премиера Денков.

Народният представител съобщи още, че Денков е уместно предложение за министър-председател поради диалогичния си и неконфликтен профил. Според Иванов експертният формат, препоръчан с първия мандат на ГЕРБ, е основал подозрения кой би носил политическата отговорност за ръководство с министър-председател професор Габровски. “С кандидатурата на учен Денков не е нужно да се търси отговор на въпроса кой ще носи политическата отговорност ”, посочи Иванов.

Председателят на “Да, България ” изрази удовлетворение, че премиерската кандидатура е препоръчана на задоволително ранен стадий, което дава време за диалог с останалите обединения в 48-ото Народно заседание. Той добави, че не е чул ясни политически причини от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, напуснали прибързано срещата с учен Денков. “При воля от страна на партиите би могло да се стигне до сформиране на държавно управление. Ако пристрастеностите, свързани с първия мандат утихнат, позитивите от по този начин дефинираното предложение на Политическа партия ще стартират да излизат на напред във времето ”, счита  Иванов. Той акцентира още, че кандидатурата на проф. Габровски не е била подложена на нападки от страна на политически водачи и прикани за същия метод по отношение на акад.  Денков.

На въпрос за състава на кабинет с втория мандат Иванов отговори, че “Продължаваме смяната ” в ролята на мандатоносител следва да решат кои министри ще предложат, “Ние обмисляме по какъв начин би работил един подобен кабинет. Добре е, в случай че бъде определен, да му се даде опция да остане безпристрастен във връзка с фронтовите линии и негативите, които ние, партийните водачи, носим със себе си ”, съобщи водачът на парламентарната група на “Демократична България ”.

На този стадий “Демократична България ” не е обсъждала свои кандидат-министри, само че ще изпрати оферти за програмни цели, без да дава безусловна поддръжка. “Всеки състав на държавно управление ще е примес сред стратегия, експертност и детайл на политическа отговорност. Ако има късмет за държавно управление, то е с втория мандат ”, посочи още Иванов. Според него промените в Изборния кодекс и ветото на президента неизбежно ще повлияят на това дали ще се стигне до постоянно държавно управление. В случай че ветото бъде отхвърлено, волята за сформиране на държавно управление би имала значение, с цел да просъществува по-дълго актуалният парламент. “Определени противоречиви въпроси могат да бъдат разисквани още веднъж. Ако има воля, могат да се намерят формулите, които да ни оказват помощ да вървим напред. ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР