Правителственият ядрен план е „списък с желания“, а не подробна стратегия, казват депутати

...
Докладът подкрепя целта, но казва, че правителственият план за енергийна
Коментари Харесай

Докладът подкрепя целта, но казва, че правителственият план за енергийна сигурност, публикуван през март, дава малко подробности за това как тя ще бъде постигната.

Плановете не „се равняват на всеобхватната, подробна и конкретна стратегия, която според нас е необходима, за да бъдат постигнати стремежите на правителството“, според депутатите.

Председателят на комисията Грег Кларк каза целта от 24 гигавата ще бъде "почти двойно повече от най-високото ниво на производство на ядрена енергия, което Обединеното кралство някога е постигало". Той идва като

Той добави: „Единственият начин да се постигне това е да се превърнат тези стремежи на много високо ниво в цялостен, конкретен и подробен ядрен стратегически план, който се разработва съвместно с ядрената индустрия, която се радва дългосрочен междупартиен политически ангажимент и който следователно предлага надеждност за частни и публични инвестиционни решения. мащабни проекти за ядрени технологии.

Планът за енергийна сигурност на Обединеното кралство има за цел да стимулира създаването на работни места и да намали зависимостта от враждебни държави като Русия

Министърът на енергетиката Грант Шапс по-рано този месец каза, че GBN ще играе жизненоважна роля в "ренесанса" на ядрената енергия в Обединеното кралство.

Но в доклада се казва, че има "двусмислие относно това какви ще бъдат точните мисии на GBN в бъдеще, след това провеждане на състезание за SMR (малък модулен реактор).

Научната комисия призова за „по-изчерпателна декларация за мисията, оперативния модел и бюджета на GBN, както и предназначената му роля по отношение на министрите и правителствените отдели“.< /p>Изображение: Sizewell C е одобрен за крайбрежието на Съфолк. Снимка: EDF

Кампаниите срещу атомната централа Sizewell C - която ще бъде построена в Съфолк - също приветстваха призива за повече яснота относно това как се финансират големи проекти, след като в доклада се казва, че "стабилните оценки" са жизненоважни при вземането на решение дали подобни схеми трябва давайте.

Групата Stop Sizewell C заяви, че подкрепя призива на комисията към правителството да публикува подробности за цената и стойността на Sizewell C, тъй като „ще разкрие колко неоправдан е този бавен, рискован, скъп проект“ .

Въпреки това, говорител каза, че е разтревожен, че депутатите „пренебрегнаха основателните опасения относно това дали ядрената енергия може да достави надеждна и достъпна електроенергия“.

Прочетете повече:
Защо данъкоплатците ще споделете болката от цената на изграждането на Sizewell C

В отговор на опасенията относно липсата на подробности, говорител на отдела за енергийна сигурност и Net Zero каза: „Вече изяснихме, че ще публикуваме ядрена пътна карта и ще се консултираме по алтернативни маршрути за пазар до края на годината.

„Ядрената енергия играе жизненоважна роля за достигане на нетно нула и повишаване на енергийната сигурност – само миналата седмица стартирахме Great British Nuclear, която ще помогне за генерирането на милиарди за икономиката на Обединеното кралство и подкрепя хиляди работни места."

Професор Ейдриън Бул от Далтънския ядрен институт към Университета на Манчестър каза, че подкрепя ключовата препоръка на депутатите за ядрен стратегически преглед.

< p>Той каза, че "ще даде ясна насока на Great British Nuclear и други органи как да продължат към целта за 2050 г.".

"Този план ще даде яснота и увереност на бизнеса в сектора и на хиляди нови служители, необходими за подпомагане на изпълнението на такава амбициозна програма... Освен ако скоро не бъде изготвен ясен и изчерпателен план, със сигурност ще се провалим," добави той.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР