Правителствата на страните от Европейския съюз разглеждат само три кандидатури

...
Правителствата на страните от Европейския съюз разглеждат само три кандидатури
Коментари Харесай

FT: Кристалина Георгиева е сред кандидатите на ЕС за шеф на МВФ


Правителствата на страните от Европейския съюз преглеждат единствено три кандидатури за изпълнителен шеф на Международния валутен фонд вместо досегашните пет, заяви английският финансов ежедневник " Файненшъл таймс ", като се базира на източник от Европейски Съюз, съобщи ТАСС. Според вестника това са някогашният ръководител на Еврогрупата и някогашен финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, българската представителка Кристалина Георгиева, която краткотрайно изпълняваше поста президент на Световната банка, и шефа на Централната банка на Финландия Оли Рен.

По този метод от конкуренцията за шефското кресло на МВФ отпадат министърката на стопанската система и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и сегашният ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену, напомня Българска телеграфна агенция.

Източникът на вестника твърди, че страните от Европейски Съюз желаят да ускорят процеса на издигане на европейски претендент, тъй като се притесняват от конкуренция от разрастващите се страни. По традиция постът на началник на МВФ се заема от представител на европейска страна.

Кандидатите Дейселблум и Рен имат поддръжката на страните Северна Европа и надали ще срещнат опозиция от страна на южните си сътрудници от Европейски Съюз при отсъствието на претенденти от Испания, Италия и Португалия, написа " Файненшъл таймс ". Изпълнителната директорка на Световната банка, 65-годишната българка Георгиева, получи поддръжка от Франция, обаче вътрешните правила на МВФ не разрешават претендентите за поста да бъдат на възраст над 65 година

Изпълнителният съвет на МВФ разгласи в петък началото на процеса за избор на нов изпълнителен шеф на мястото на французойката Кристин Лагард, която подаде оставка поради номинирането й за началник на Европейската централна банка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР