Правилната реорганизация на офис пространствата е основен двигател на сделките

...
Правилната реорганизация на офис пространствата е основен двигател на сделките
Коментари Харесай

Конкуренция за качество раздвижи пазара на офис площи у нас

Правилната метаморфоза на офис пространствата е главен мотор на покупко-продажбите на пазара на офиси у нас през третото тримесечие на 2021 година, излиза наяве от отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Наемодателите, решили да влагат в ефикасна промяна на площите си, която да дава отговор на потребностите на наемателите, съумяват да осъществят пространствата си при положителни условия. Това прави конкуренцията за качествени пространства висока и задържа наемните равнища постоянни.

„ Макар делът на свободните площи да нараства през тримесечието, в обособени региони конкуренцията на наемателите е висока. Това е годно основно за постройките, които са построени съгласно новите условия или са с дейно реновирани пространства. Пазарният напън основава комплицирана картина, в която единственото решение е ище бъде гъвкавостта ”, разяснява Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Две огромни покупко-продажби станаха факт през третото тримесечие – релокацията на Software AG в Synergy Tower, където компанията нае 2 750 кв. м, както и релокацията в композиция с агресия на нов наемател в Balkan Business Center, където бяха наети 2 300 кв. м.

Общият размер на отдадените пространства от началото на годината досега е близо 108 000 кв. м. Стойността на този индикатор е близка до междинната за последните 5 години, което показва стабилизиране на пазара и чертае наклонност на гладко отчасти възобновяване след спешната 2020 година По-ниският клас офис пространства ще срещнат съществени провокации при намирането на наематели. В същото време отливът на вложители в първокачествени планове може да докара до дефицит на клас А офиси през идващите няколко години.

Средносрочните вероятности

Въпреки спада в безработицата, новонаетите у нас чиновници не се завръщат в офисите. Компаниите се ориентират към хибридни модели на работа и едвам 30% от заетите посещават физически офис. Така делът на свободните площи нараства до 15% за интервала юли-септември при 14.3% в предходното тримесечие. Пазарът се движи основно от страна на IT и BPO промишлеността, чийто ротационен принцип на работа не основава нужда от наемане и асимилиране на нови офис площи. Така, консолидирането, усъвършенстването и релокацията са съществена причина за новонаетите за тримесечието площи – 38 000 кв. м. Нетното асимилиране съставлява едвам 10 685 кв. м. Новозавършените офиси за обсъждания интервал са малко над 40 000 кв.м, а от началото на годината – 143 120 кв. м.

„ През идващите месеци чакаме напредък на пазара, когато новозавършените планове бъдат усвоени. От друга страна, лимитираното количество нови офиси ще обезпечи баланс сред търсене и предложение в средносрочен проект. Към края на третото тримесечие, едвам 204 600 кв. м нови площи са в развой на изгаждане, което съставлява най-ниският размер за последните 5 години. Общият размер налични площи все още е близо 2 230 000 кв. м, като от тях незаети са 333 000 кв. м “, разяснява Йордан Кръстев.

Лекото ускорение на пазара е причина за задържане на наемните равнища на клас А сегмента на постоянни стойности. Към края на интервала те остават 15 евро/кв. м за централната част на града и 12-14 евро/кв. м за периферията към основните булеварди. Нивата в по-ниския сегмент обаче са под напън. След понижението през второто тримесечие, сред юли и септември доходността от първокласни активи се стабилизира на 7.5%, като цената се утвърди от придобиването на Park Lane Office Center от SAP Labs, което бе и най-голямата офис договорка за цялата 2021 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР