Пратеници на Европейския съюз и САЩ призоваха Косово да изпълни

...
Пратеници на Европейския съюз и САЩ призоваха Косово да изпълни
Коментари Харесай

Западът призова Косово да спазва споразумението за сръбските общини

Пратеници на Европейския съюз и Съединени американски щати приканиха Косово да извърши съглашението за даване на по-голяма автономност на общините с преобладаващо сръбско население, подписано в границите на процеса на нормализиране на връзките сред Прищина и Белград. Това съобщи Ройтерс.

Косово, в което доминират етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. През 2013 година страната се ангажира да стартира договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за разрешаване на неуредени въпроси, но разговорите се " спънаха " в отстъпките за сръбските общини.

Министър-председателят на Косово Албин Курти се опълчи на осъществяването на съглашението, подписано от неговия предходник. По думите му то подкопава суверенитета на балканската страна, предоставяйки необятна автономност на сърбите, които съставляват 5% от популацията.

" Съществува повсеместен принцип, който гласи, че контрактуваното би трябвало да бъде изпълнено, и това е, което споделяме и на двете страни... Има лист с неща, които към момента би трябвало да се създадат, както за Косово, по този начин и за Сърбия, и асоциирането е едно от тях ", съобщи специфичният медиатор на ЕС Мирослав Лайчак.

Той приказва след срещи в косовската столица Прищина с Габриел Ескобар, специфичен представител на Съединени американски щати за Западните Балкани, и косовски държавни ръководители. Лайчак и Ескобар ще продължат за Белград за диалози със сръбските водачи.

Ескобар също по този начин прикани за осъществяване на съглашението за сръбските общини, като съобщи, че суверенитетът и териториалната целокупност на Косово са обезпечени.  " Освен това методът, по който Сърбия и Косово ще стигнат до нормализация, би трябвало да бъде посредством разговора ", добави той.

Коментирайки срещите, Курти уточни, че косовските сърби към този момент имат малцинствени права в сходство с най-високите демократични стандарти на Европейски Съюз и не заслужават повече отстъпки. Той още веднъж прикани Сърбия да признае независимостта на Косово.

Близо половината от косовските сърби живеят в северната част на страната, граничеща със Сърбия, и отхвърлят да признаят ръководеното от етнически албанци държавно управление в Прищина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР