Прасетата от свинекомплекса в Николово се умъртвяват с въглероден диоксид

...
Прасетата от свинекомплекса в Николово се умъртвяват с въглероден диоксид
Коментари Харесай

От БАБХ твърдят, че евтаназията на прасетата в Николово е хуманна

Прасетата от свинекомплекса в Николово се умъртвяват с въглероден диоксид и пожарникарска пяна. Практиката е хуманна, оповестиха от БАБХ в отговор на въпроси от народния представител от Българска социалистическа партия Георги Стоилов, който още през вчерашния ден попита по какъв начин тъкмо се евтаназират животните и за какво по фотосите се вижда, че са покрити с пожарникарска пяна.
От Агенцията по храните разгласиха известие, в което се споделя, че потреблението на изсъхнал лед е човечен способ за умъртвяване на свине, а пяната от пожарните коли върху него се поставяла, с цел да се задържи въглеродният диоксид и да се предпазят работещите екипи. Този способ за евтаназиране на животни е съгласно европейското законодателство. Пияната се слага от горната страна, с цел да „ запечата”, тъй като това са и пространства, които мъчно биха могли да бъдат затворени. Методът е изцяло човечен, увери началникът на отдел „ Здравеопазване на животните” към БАБХ Александра Митева.
От Агенцицията обясниха за следващ път, че африканската чума е икономическа болест и не е рискова за здравето на хората. Въпреки това месо от комерсиалните обекти се търси за заличаване.
Последиците от африканската чума са стопански. Биха могли да доведат до всеобщ банкрут на свинеферми, предизвестиха от сектора. А доста хора ще останат без работа. Собствениците на свинефермата в Николово са дали обещание на служащите си да ги наемат още веднъж измежду шест месеца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР