Практиката е тази, която ще ни подскаже какви са правилните

...
Практиката е тази, която ще ни подскаже какви са правилните
Коментари Харесай

Росен Желязков: Практиката ще ни подскаже правилните решения, относно безопасния интернет

Практиката е тази, която ще ни подскаже какви са верните решения. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на Първата национална конференция, отдадена на тематиката за сигурността на децата в цифровия свят. Събитието се организира в столичен хотел и е под патронажа на Желязков, предава Българска телеграфна агенция.

Обикновено законодателят, какъвто е в тази ситуация българският парламент, урежда съответното равнище на нормативна регулация в два случая – или когато би трябвало да уреди публични връзки, или когато би трябвало да контролира нововъзникващи такива връзки, разяснява ръководителят на Народното събрание.

По-скоро сме във втората обстановка - сложени в презумпцията какво може да бъде в цифровия свят, добави той. По думите му обстановката изисква намиране на нормативни решения за вярната регулация, която, от една страна, да резервира концепцията на интернет като свободно пространство за връзка, от друга - да има всички гаранции за сигурност.

В изявлението си Желязков означи още, че възрастните би трябвало да бъдат виновни за политиките, които са свързани с опциите и превъзмогване на всички проблеми, свързани с събитията, при които децата и младежите порастват и се развиват.

" Искам да уверя, че Министерство на вътрешните работи е издигнало в главен приоритет отбраната на децата, в частност отбраната на децата в цифровия свят. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев по време на  конференцията.

Темелакиев предизвести, че децата и подрастващите стават лесна плячка на интернет нарушителите. Той обърна внимание, че случаите на нередности в цифровия свят би трябвало да се рапортуват, с цел да може правоприлагащите органи да вземат нужните ограничения.

Една немалка част от закононарушенията и заканите в интернет оставят в загадка, не се рапортуват. За нас е по-добре всеки един случай да бъде докладван, с цел да реагираме, сподели Темелакиев.

Няма по какъв начин да бъде съответно това противопоставяне, в случай че всеки по веригата не си свърши работата, акцентира той. И прикани по тематиката институциите и заинтригуваните страни да не стопират да си приказват.

Днешното събитие е проведено от Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) в България, в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната организация за протекция на детето, Национална мрежа за децата, Асоциация " Родители " и Центъра за безвреден интернет.

От УНИЦЕФ припомнят, че децата могат да потърсят поддръжка или да подадат сигнал за закононарушение на:

Националната телефонна линия за деца - 116 111 и на Консултативната линия за онлайн сигурност - 124 123. Сигнали и подпомагане могат да се насочат към Центъра за безвреден интернет на www.safenet.bg, както и към Дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП - [email protected] или 0885 525 545.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР