Прага. Русия е предупредила Чехия да не изнася за трети

...
Прага. Русия е предупредила Чехия да не изнася за трети
Коментари Харесай

Русия е предупредила Чехия да не изнася оръжие от ерата на Варшавския договор, каза чешки министър

Прага. Русия е предизвестила Чехия да не изнася за трети страни оръжие от ерата на Варшавския контракт. Това разгласи през днешния ден чешкият външен министър Ян Липавски, пред организация ЧТК, представена от ДПА.

Той разясни, че не съществуват клаузи в предходни контракти, които да не разрешават на Чехия да изнася оръжия от времето отпреди разпадането на комунистическия блок в Източна Европа. Министерството на защитата в Прага отхвърля коментар във връзка изявления, че Чехия е доставила на Украйна десетки танкове " Т-72 " и бойни машини за пехотата " БМП-1 ", руско произвеждане, уточни ЧТК.

Русия е предизвестила по дипломатически път и Съединени американски щати, че оръжейните доставки от натовски страни за Украйна може да доведат до " непредвидими последствия ". Правителството на Украйна приканва страните, които имат тежки оръжия от руско време, да го дават на украинската войска, защото нейните бойци могат да боравят с него без спомагателна подготовка.

ДПА цитира думи на неодобрение на Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, във връзка бавните и незадоволителни оръжейни доставки от страните от Европейски Съюз. По думите му оръжията, с които Европа подкрепя Украйна, " не са тези, които поискахме ". В поста си в " Туитър " Подоляк написа още: " Украйна се нуждае от оръжия. Не след месец. Сега ".

Миналата седмица Европейски Съюз разгласи, че прибавя 500 милиона към отпуснатите към този момент един милиард евро за доставка на оръжия и военно съоръжение на украинските въоръжени сили. Парите са планувани основно за персонални защитни средства, комплекти за първа помощ и гориво, както и за отбранителни оръжия. Но Киев неведнъж е заявявал, че армията му изпитва голяма потребност от тежки въоръжения като танкове, самолети, артилерия и системи за Противовъздушна отбрана.

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР