PPF Telecom Group B.V. (или PPF Telecom), която включва телекомуникационните

...
PPF Telecom Group B.V. (или PPF Telecom), която включва телекомуникационните
Коментари Харесай

Групата PPF Telecom е разтревожена от регулаторно решение в полза на Виваком и концентрацията на пазарна сила

PPF Telecom Group B.V. (или " PPF Telecom " ), която включва телекомуникационните компании Yettel и инфраструктурните телекомуникационни компании CETIN, е обезпокоена от регулаторнo решение, взето в България, което на процедура ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България и по този начин ще докара до основаването на преобладаващ състезател в ущърб на потребителите.

С решение, което съгласно Yettel България и CETIN България опонира на признатите европейски правила и практики, българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди набор от покупко-продажби, които ще доведат до голяма централизация на пазарен дял и власт в ръцете на VIVACOM и нейния краен притежател, United Group.

Комисия за защита на конкуренцията утвърди покупко-продажбите, вследствие на които VIVACOM ще управлява близо 70% и 50% от пазара на достъп до интернет надлежно в област Русе и областите Варна, Разград, Силистра и София-град. Това решение беше взето вследствие на двегодишни правосъдни съвещания и след разпоредена от съда задълбочена инспекция, която показа опасенията на участниците на пазара по отношение на концентрацията на пазарна мощ.

Yettel България и PPF Telecom считат, че решението на Комисия за защита на конкуренцията демонстрира очевидно неуважение на последните европейски решения, които предотвратяват покупко-продажби, които биха довели до концентрации на пазарна мощ в обособени райони. PPF Telecom и нейните компании Yettel и CETIN постоянно са се застъпвали за постоянни, конкурентни и разнородни пазари, които оферират на потребителите независимост на избор, предизвикват ценовата конкуренция и спомагат за прозрачността на бизнеса.

От стъпването си на българския пазар PPF Group, компанията-майка на PPF Telecom и bTV, е вложила съвсем 2 милиарда лв. в телекомуникационния и медийния бранш на страната. Като един от водещите работодатели и данъкоплатци в България, PPF има голям принос за просперитета на страната и нейните жители. Yettel България и CETIN България също са новатори по пътя на страната към понижаване на въгледорните излъчвания, като неотдавна подписаха дълготрайни съглашения за доставяне с електрическа енергия, създадена от слънчева сила, от „ Електрохолд “, един от водещите производители на сила от възобновими източници в България.

Ето за какво, решението на Комисия за защита на конкуренцията породи нашата угриженост по отношение на идното разглеждане на препоръчаното придобиване на мрежата на „ Булсатком “ от страна на Slovenia Broadband, едноличен притежател на VIVACOM. Ако препоръчаното придобиване бъде утвърдено, то ще докара до цялостна централизация на целия народен пазар и инфраструктурна мощност, надалеч надхвърлящи естествените прагове, приети на всички останали пазари в Европейския съюз.

PPF Telecom нееднократно е изразявала пред Комисия за защита на конкуренцията опасения по отношение на устойчивостта и отбраната на равнопоставеността в бранша на закрепените услуги вследствие на консолидацията на сегмента. Едно от най-обезпокоителните и груби нарушавания на регулаторните процедури се появи, когато се оказа, че придобиващия „ Булсатком “ не е уведомил навреме Комисия за защита на конкуренцията за източника на финансиране на договорката, който е заем в размер на 127 млн. евро, провиснал от United Group, притежател на VIVACOM.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията от 15 юни 2023 година акцентира водещото състояние на VIVACOM на пазара на телевизионно разпространяване в България, където тя има 32,9% дял. VIVACOM е водач и на пазара на закрепен интернет, като управлява 31,4% от общия пазар. Ако придобиването на инфраструктурата на Булсатком от страна на VIVACOM бъде утвърдено, конкуренцията ще бъде в допълнение повредена, защото те взаимно ще управляват близо 70% от националния пазар за разпространяване на телевизия и 40% от националния пазар за достъп до интернет. Такива пазарни дялове не са следени в нито една друга страна от Европейския съюз. Те ще отслабят конкурентния напън на българския пазар на пакетни услуги, което може да докара до по-малък избор за потребителите и в последна сметка до по-високи цени.

PPF Telecom, Yettel България и CETIN България остават непоколебими в уговорката си за транспарантни бизнес практики и почтени придобивания. Ето за какво ние сме надълбоко загрижени за актуалната регулаторна среда в България и за неналичието на бистрота при финансирането на препоръчаната инфраструктурна договорка сред VIVACOM и „ Булсатком “. Настоятелно призоваваме всички съответни регулаторни и правоприлагащи органи в България да извършат повсеместен обзор на препоръчаните покупко-продажби.

Действайки от името на Yettel България и СЕТИН България, PPF Telecom Group има намерение да повдигне тези въпроси пред Европейската комисия, като в това време резервира всички свои права за отбрана.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР