Позорно е егото на един министър да заплашва българския спорт,

...
Позорно е егото на един министър да заплашва българския спорт,
Коментари Харесай

„Спортал“: Федерациите си говорят, че толкова некомпетентен човек не е бил начело на спорта

Позорно е егото на един министър да заплашва българския спорт, написа спортната медия във връзка последните изяви на отрасловия министър
Министърът на спорта Радостин Василев влезе с гръм и тропот в ММС, с упоритост и самочувствие, за което може да му завидят десетки, само че какво свърши. От първия ден стартира да показва високомерно държание и да се държи като началник на всичко, само че без да е осведомен в елементи с материята. " Аз съм сбъднатият призрачен сън за всички деребеи* в спорта! ", съобщи той във Facebook обява.

Преди това пък стана за смях, изпускайки нервите си против Илиана Раева, разяснявайки: " Аз съм индивидът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години на сервилните лакеи на мафията " (шест месеца, откакто тя изведе ансамбъла по художествена гимнастика до първи златен олимпийски орден на България в групов спорт), само че бързо бе скастрен от шефовете си и се извини обществено на идващия ден.

Повече от половината спортни федерации не са удовлетворени от неговото ръководство, приказват си сред тях, че от дълго време толкоз незапознат човек не е бил отпред на спорта. Страх ги да го кажат обществено, защото са подвластни от бюджетите на министерство, което направи всичко по силите си, с цел да затрудни федерациите оптимално през тази година, откакто им отпусна бюджет чак в средата на април. Общо взето 1/3 от годината бе предходна, което е смешно изключително на фона на рекордния за ММС бюджет от 123.53 милиона лв., който бе повишен общо с 26 милиона през тази година. 13 от тях отидоха в перото " Спорт за високи достижения ”, само че единствено над 3,7 милиона повече са раздадени спрямо 2021 година - процентно нарастването е сензитивно по-малко, в сравнение с е общото повишаване на бюджета на ММС по това перо, само че пък федерациите, получили средства, бяха увеличени с осем - от 46 на 54.

Преди два дни Василев публично лиши спортния лиценз на Автомобилната федерация на България (АФБ), а ден по-рано анонсира, че като продължение на това ще има още федерации без лиценз, защото в действителност има злоупотреби, които са доста съществени и той няма да ги остави безнаказани. От идването си на власт юристът съобщи, че желае да оправи българския спорт, само че обстоятелствата не демонстрират това. Защото лишаване на лицензи до какво води? Как развива даден спорт? Предвид това, че АФБ към този момент беше стигнала дъното, след дългогодишни кавги, и до него седи един от най-големите водачи на България - Димитър Илиев, очевидно това наподобява най-правилното решение в ММС, само че вместо да се вземат лицензи не е ли по-добре са се внедряват хора в дадените федерации и да се пробва по едно и също време с разкриването на злоупотреби да се развива спортът, а не да го сковава. Именно това би трябвало да е главната му активност.

Преди няколко дни пред Сашо Диков Василев съобщи, че не може да одобри Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз и има ли основанията в закона, ще им отнеме лиценза, макар следствията - прекъсване на всички шампионати, футболисти, тимове, присъединяване в европейските шампионати и международните квалификации. Много самоуверено изявление, което в профил наподобява, че един човек слага персоналните си упоритости пред ползите на футбола.

На всички е ясно, че в случай че страната се намеси в родната футбола федерацията, УЕФА и ФИФА, които той осмя във въпросното изявление, ще изхвърлят тимовете ни от евротурнирите, както и националните отбори от идните европейски квалификации.

”Държавата, в мое лице като министър на спорта, има ли основанията в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последици от това. Европейско, международни квалификации, тимове, футболистите на тимовете, стопират шампионатите, ще им лишава лиценза, само че би трябвало да имам правното съображение ", безапелационен бе Василев пред Сашо Диков.

Много ми е забавно, в случай че в този момент отнеме лиценза на БФС, каквото е очевидно неговото предпочитание от ден първи в стъпването му на власт, каква реакция ще го чака? Най-вече от Левски, за който всяка стотинка е значима в борбата за спасението и ентусиазмът от класирането в Европа е до небето, Лудогорец, който има над 40 милиона бюджет, от ЦСКА - София, който последните две години играе в груповата фаза на шампионатите и прибра над 20 милиона от европейското си присъединяване, само че и от четвъртия отбор, който ще се класира, а с днешната дата любимец за тази позиция е третият клуб с най-вече почитатели в страната - Ботев (Пловдив). Да не приказваме за хилядите в страната, които се хранят от най-популярния спорт на планетата - в каква обстановка ще ги сложи.

Ясно е, че поддържа Димитър Бербатов и в това няма неприятно. Нека да разяснява слуховете дали е имал диалози с Бербо и екипа му преди конгреса, който си спретнаха, където той се появи, а след неговото влизане в НДК бе отворена залата, която от БФС бяха резервирали, само че оставили празна. Преди няколко дни двамата гледаха един до различен финала за купата, като няма срамно и в пристрастията на министъра към един от грандовете в страната ЦСКА, само че за какво не остана на награждаването на Левски? Беше първият, който се изнесе от стадиона, както вършат разочарованите почитатели, а това е нещо, което измежду управителните фактори на " Герена " не остана неусетно. Защо да вземем за пример не пожела да награди спечелилите, както правеше неговия предходник - Красен Кралев, за който разгласи, че го чакат тежки дни. Нашата позиция е, че няма значение от федерацията и личността - олимпийски, международен, европейски първенец и така нататък - който е злоупотребил в спорта, да си носи следствията, колкото и тежки да са те.

Василев обаче приказва единствено против мутрите, само че се държи като мутра и той. Именно поради такова нарцистично държание столичното заведение  " Ресторант 101 ", което се намира в базата на Национален състезателен комплекс " Диана ", в Дианабад, пусна тъжба до Софийска районна прокуратура против него и го осмя с колаж в тоалетната и VIP залата. На него спортният министър е по бански и демонстрира мускулите си, а изпод с огромни букви на британски написа " The Real Owner ", което в превод значи: " Истинският притежател ". Причината за това е негова имитация към шефката, представена в жалбата: " Всичко това е мое, а вие коя сте? Аз съм министърът, пристигнал съм да си ревизира инвестицията ".

Съветникът на спортния министър Радостин Василев - проф. Даниела Дашева, която преди време бе длъжностен министър,  се хвана за главата и подаде оставка, като заяви следното: " Официално се отдръпвам като консултант по спортните въпроси към министъра на младежта и спорта. Мотивите ми са както персонални, по този начин и професионални. Но дали съм се отказала от желанието си да оказвам помощ за развиването на българския спорт? Категорично - НЕ! Моите визии обаче се разграничават от " формалните "! ".

Чудесно е, че се демонстрират унищожените спортни комплекси в столицата, а и желанието му отговорниците да си платят. Така би трябвало да бъде! Само че към този момент шест месеца е на власт и е време да покаже по какъв начин ще стабилизира, усъвършенства и надгражда в спорта. Може би водачът на партията издигнала Василев - Слави Трифонов, който обича българския спорт и се схваща отлично с безчет от родните първенци, би трябвало да му го изясни много по-добре.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР