Познавате го като популярно приложение за кратки видеоклипове. През последните

...
Познавате го като популярно приложение за кратки видеоклипове. През последните
Коментари Харесай

Заплаха от Китай? Защо САЩ може да забранят ТикТок

Познавате го като известно приложение за къси видеоклипове. През последните няколко години се трансформира в една от най-използваните обществени мрежи. В бъдеще обаче може да се окаже неразрешено в Съединени американски щати .

Става дума за ТикТок , който единствено там има 170 милиона клиента .

В сряда обаче Камарата на представителите в американския Конгрес утвърди законопроект, който може да докара точно до възбраната на платформата на американския пазар. Ако влезе в действие, този закон ще наложи ТикТок да се отдели от настоящия си притежател ByteDance - компания, основана в Китай . А в случай че не го направи, достъпът до ТикТок в Съединени американски щати ще бъде спрян.

Новината идва на фона от страна на Съединени американски щати, Европа и други страни да лимитират достъпа до известното приложение. Причината са поради хипотетични връзки на ТикТок с китайските управляващи.

Опити ТикТок е имало и преди. Сегашният обаче е по-сериозен, тъй като планува закон на национално равнище. Ето какво знаем досега.
Какво включва законопроектът
На 7 март Комисията по енергетика и търговия в Конгреса единомислещо утвърди законопроекта, който може да докара до възбраната. На 13 март той с лекост мина и през долната камара в американския парламент. Сега следва да бъде прегледан и в горната камара - Сената, където бъдещето му не е толкоз несъмнено. Ако сенаторите го одобрят, остава да го подпише президентът Джо Байдън.

Байдън към този момент изрази поддръжка за законопроекта. Бившият президент Доналд Тръмп , който за поста на изборите тази есен, го разкритикува. Самият Тръмп обаче ТикТок през 2020 година , до момента в който още беше президент.

Законопроектът цели да задължи ByteDance да продаде ТикТок и други приложения, които има, в период до половин година. В противоположен случай на магазините за приложения като Google и Епъл ще се забрани да оферират ТикТок в своите каталози.

Ако продължат, ще бъдат глобявани според от броя консуматори на съответната платформа. Около 170 млн. американци употребяват ТикТок съгласно данните на самата компания, а законът планува санкция от 5000 $ на консуматор.

Със същия закон ще могат да се наложат ограничавания на всички приложения, за които се твърди, че са следени от съперници на Съединени американски щати - с изключение на Китай, такива са Северна Корея , Иран и Русия . Чрез специфична процедура президентът на Съединени американски щати ще може да дефинира приложенията в неразрешения лист.
Защо Съединени американски щати са загрижени за ТикТок
Приложението ТикТок е благосъстоятелност на китайска компания. В Китай има закони за националната сигурност, които задължават организации, компании и жители да спомагат на държавното разузнаване, когато са потърсени с тази цел.

Затова има опасения, че на Си Дзинпин може да принуди ByteDance да му съобщи сензитивните данни, събирани за американските консуматори на ТикТок - да вземем за пример, информацията за тяхното местонахождение.

Политиците в Съединени американски щати се тормозят, че тази информация може да се употребява за разследващи цели от Китай или за и агитация.

Защитниците на законопроекта споделят, че той не съставлява възбрана на ТикТок, а опит „ да се уверят “, че платформата не дава отговор пред. Те упорстват ТикТок да премине към притежатели, които не са свързани с Пекин.

ТикТок от дълго време отхвърля изказванията, че може да се трансформира в инструмент на Китай. През март предходната година изпълнителният шеф на платформата Шоу Чю от американския Конгрес, където сподели, че „ ByteDance не е сътрудник на Китай или на която и да е друга страна “.

Тогава той се ангажира, че няма да разреши на китайското държавно управление да въздейства по какъвто и да е метод на ТикТок и че ще работи изцяло транспарантно.

Към днешна дата Съединени американски щати не са предоставяли обществено доказателства, че ТикТок е споделяла данни с китайските управляващи. Според специалисти по киберсигурност, от Си Ен Ен, това остава предполагаем, въпреки и притеснителен сюжет.
Как реагират ТикТок и неговите консуматори
Според ТикТок законопроектът съставлява посягане против правата на потребителите и опит за цензура на американците.

„ Правителството се пробва да лиши 170 млн. американци от конституционното им право на свободно изложение “, се споделя в изказване на ТикТок във връзка законопроекта. „ Това ще навреди на милиони бизнеси, ще лиши артистите от аудитория и ще унищожи препитанието на безчет създатели в цялата страна. “

Миналата седмица приложението изпрати известие до свои консуматори с апел те да изразят несъгласието си с концепцията платформата да се забрани. Заради този апел доста хора започнаха да се обаждат на депутати в Конгреса.

В отговор вносителите на законопроекта споделиха, че това е целенасочена акция на ТикТок за заплашване. Те упрекнаха платформата, че е употребила данните на потребителите си, с цел да ги накара да лобират в нейна изгода.
Какво стана с предходните опити за възбрана
През 2020 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп ТикТок посредством поредност от изпълнителни заповеди. Идеята беше същата - принуждаване на ByteDance да продаде ТикТок и възбрана на магазините за приложения да оферират достъп до него. Опитът на Тръмп беше спрян от съда.

Няколко години по-късно той към този момент има друга позиция във връзка с ТикТок. Тръмп се разгласи срещу възбраната на приложението и сподели, че тя ще облагодетелства компанията Мета на Марк Зукърбърг и обществените мрежи Facebook и Инстаграм.

„ Без ТикТок ще извършите Facebook по-голям, а аз считам, че Facebook е зложелател на хората “, сподели Тръмп в понеделник.

През последната година бяха направени и други старания за възбрана на ТикТок в Съединени американски щати. Те обаче бяха спрени от лобистки акции в интерес на платформата, както и под натиска на инфлуенсъри и представители на дребни бизнеси, които разчитат на ТикТок в работата си.

Американският съюз за цивилен свободи и някои групи за отбрана на цифровите права се опълчиха на концепцията за възбрана на ТикТок, като се позоваха на свободата на словото. Според тях законопроектът ще наруши правата на американците, които разчитат на приложението за информация и развлечение.

Свободата на словото е регламентирана в първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати. Именно на тази основа ТикТок оспорва ограниченията против платформата.
Къде към този момент има възбрана на ТикТок
Редица страни и институции са забранили ТикТок да се употребява на техни служебни мобилни устройства. Сред тях са Съединени американски щати, Канада, Белгия , Англия , Австралия , , Европейската комисия , Народното събрание на Нова Зеландия и други.

Повечето забрани са въведени от държавни управления и университети, които имат право да не позволяват обещано приложение до своите устройства и безжични мрежи.

Няколко страни обаче са наложили възбрана на национално ниво. Такъв образец е Индия , която през 2020 година забрани ТикТок и други китайски платформи от опасения за сигурност.

В отговор на всички тези ограничения Китай забрани обществените мрежи Facebook и да се употребяват на негова територия.

Анализатори настояват, че даже когато има наложена възбрана, потребителите въпреки всичко биха могли да получат достъп до ТикТок, като употребяват виртуални частни мрежи (VPN), с цел да заобикалят рестриктивните мерки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР