Познавам Делян Добрев като добър организатор, боец, но вероятно това,

...
Познавам Делян Добрев като добър организатор, боец, но вероятно това,
Коментари Харесай

Цачева обяви, че е изненадана от оставката на Делян Добрев

Познавам Делян Добрев като добър уредник, войник, само че евентуално това, което се случва през последната седмица, го е предиздвикало да вземе това решение. Не съм говорила с него и не бих могла повече да навляза в пояснение на това негово решение. За мен то е изненадващо. Това сподели в изявление за предаването " Неделя 150 " по " Хоризонт " министърът на правосъдието Цецка Цачева.  По мотив разделянето на отиващия си Висш правосъден съвет на 2 колегии - съдийска и прокурорска, тя съобщи: Аз мисля, че се получиха нещата. По-важна е оценката на магистратите, на тези, които са част от правосъдната власт - съдиите, прокурорите, следователите. Мисля че те правят оценка по достолепие това делене.Едва ли министър на правораздаването, като част от изпълнителната власт, е правилно и има право да разяснява работата на държавното управление на правосъдната власт, както е признато да се приказва за Висшия правосъден съвет (ВСС). Оценката ще я дадат, преди всичко магистратите, оценката я дава обществото. Като цяло, беше свършена не малко работа. Наложи им се да работят в комплицирана и политическа система. Преди ден изброих, че те са работили с шестима министри, които реализират връзката сред правосъдната власт и изпълнителната власт.
На този състав на Висш съдебен съвет му се наложи да извърши промените в Закона за правосъдната власт, резултат от смяната на Конституцията. Беше свършена доста работа. Но, за жалост, остана и привкус, а по този начин също и незавършена работа. Преди всичко, не беше решен въпросът с натовареността на магистратите, изключително в съдийската гилдия. Прокурорската гилдия предложи проект, само че би трябвало да бъде регистрирано, че при тях нещата са много по-леки за решение. Големият проблем е за натовареността на съдиите. Това, несъмнено, ще бъде и един от акцентите в идната работа на новия състав на Висш съдебен съвет
Все още има очакване за повече правдивост, повече бистрота в работата на правосъдната власт, като цяло. Отговорността, несъмнено, за това, преди всичко е на Висш съдебен съвет, само че дано и останалите представители на другите управляващи да не бягаме от тази отговорност. Според законодателната рамка, съгласно връзката сред изпълнителна власт и Висш съдебен съвет, в действителност би трябвало да чакаме и резултатите. Има какво да се желае повече. Аз персонално, за себе си, като човек, който съм привикнала да работя в екип, в колектив, бих заложила повече на груповия дух в новия състав на Висш съдебен съвет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР