Познатият разговорен термин ошипяване или шипове в медицинската литература се

...
Познатият разговорен термин ошипяване или шипове в медицинската литература се
Коментари Харесай

Ето на какво могат да се дължат шиповете на врата

Познатият всекидневен термин ошипяване или шипове в здравната литература се назовава остеофитоза. Страдащите от ошипяване не са съсредоточени в една възрастова група, въпреки остеофитозата да е призната за класическо дегенеративно положение. Остеофитозата визира както мъжкия, по този начин и женския пол и в някои случаи образуването им стартира след 30-годишна възраст.
Измененията в костната тъкан са форма на акомодация - методът, по който организмът се приспособява към измененията. Когато една зона е претрупана, да вземем за пример шийният дял, и редом с това липсва добре развита мускулатура, която да защищити гръбначния дирек, се води до отплата отстрана на костната тъкан. Тя непрекъснато се ремоделира и при описания вид промени се води до систематизиране на натоварването на по-голяма повърхност – трупане на костна тъкан или образуването на така наречен шип.
Актуалността на казуса и повишаването на случаите се дължат на обездвижването – надлежно едва развита мускулатура на врата и в същото време всеобщо потребление на телефони, което постанова насилствена (допълнително) натоварваща позиция за шийният дял на гръбнака.
Остеофитите нормално се намират по ръба на костта в ставата. Те се смятат за резултат от търкане върху костта и постоянно се свързват с остеоартрит. Ентезофитите са костни шипове, които се развиват на мястото на контак на връзките (лигаменти) и сухожилията в костите.
Ентезофитите могат да се развият заради тесни връзки и сухожилия, които се трият по костите, увреждане на меките тъкани или възпалително заболяване. Могат да се появят в цялото тяло, само че най-често към костите, които образуват петата. Симптомите могат да включват болежка и отичане на ставата или зачервяване. Развитието на ентезофити постоянно се свързва с местна контузия или интензивна физическа интензивност.
В някои случаи ентезофитите са признак на редовно положение, като серонегативни спондилоартрити или ендокринно разстройство.
Значителна роля в развиването на ошипяване играе влошеното кръвоснабдяване на костите, познато като исхемия. Намаленият приток на кръв може да повлияе отрицателно положението на костната конструкция.
Характерно е още, че страдат най-вече младежи, които не са физически дейни или противоположното – прекаляват редовно с физическата интензивност.
В огромна част от случаите болката не зависи от това, което се открива на рентгеновата фотография. Измененията могат да бъдат изразени, само че съвсем да не е налице симптоматика, както и противоположният случай – изразени признаци при липса на изразени справедливи промени.
Симптомите зависят от разположението на шипа. В коляното болката може да се демонстрира при прегъване на коляното, до момента в който ошипяване в региона на гръбначния дирек може да докара до прилепяне на нервите, предизвиквайки изтръпване в крайниците.
Плоскостъпието може да докара до редица проблеми на опорно-двигателния уред. Усложненията зависят от степента на плоскостъпие, възрастта и физическата интензивност. Поради смяната на центъра на тежестта стартира развиването на промени в ситуацията на бедрата, таза и гърба. Проблемът може да се задълбочи и да се появи напрежение в подбедрицата, създавайки се условия за разширени вени, претоварването на колянната и тазобедрената става може да докара до изхабяване на ставния хрущял - артроза, а в дяловете на гръбначния дирек могат да се развият остеофити и дискова херния.
Развитието на остеохондрозата е относително постепенно и може да продължава с години. За съжалението, един път отключено, болестта мъчно се повлиява от медикаментозна терапия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР