Познати и симпатични, врабчетата съпътстват живота на хората от 100

...
Познати и симпатични, врабчетата съпътстват живота на хората от 100
Коментари Харесай

Броим врабчетата в България за пети път

Познати и симпатични, врабчетата съпътстват живота на хората от 100 века. Само допреди десетилетие врабчетата бяха част от всекидневието ни.

В последните 10 години врабчетата са намалели с 30%.

Ще продължи ли тази наклонност и има ли възможност обичаните ни градски птички да изчезнат изцяло?

Птиците са добър знак за положението на околната среда тъй като: се срещат в съвсем всички видове местообитания, отразяват измененията при другите скотски групи и растителни съобщества, чувствителни са на промени в средата.

 Домашно врабче

В броенето на врабчета може да се включи всеки с достъп до интернет, който е подготвен да отдели 10 минути сред 9 и 12 часа на 24 април, събота.

За да станете врабчеброец първо би трябвало да се.

Броенето на врабчета ще помогне да се открият численостите, в които се срещат, местата за живот, които избират, а също и кой тип врабчета доминира у нас. Кампанията се организира годишно, тъй че ще се откри трайната наклонност в популациите им и ще се откри аргументите за тези трендове. Анализът на данните ще даде отговор на въпроса какви са аргументите за откритите трендове.

Включете се в самодейността на Българското сдружение за отбрана на птиците и бройте врабчета дружно с хиляди други доброволци в цялата страна.

През 2020 година бяха преброени 4627 врабчета в 497 места в страната.

 Испанско врабче Мониторинг на елементарните типове птици (МОВП) е изследване, което се организира от Българското сдружение за отбрана на птиците от 2005 година То цели да събере информация за положението на птиците към нас и за средата, в която те живеят като се подкрепи опазването на природата. Мониторингът се организира всяка година и обгръща цялата страна. Осъществява се от доброволци. Наблюденията на птици в нашата страна се употребяват за оценяване положението на птиците освен в България, само че и в цяла Европа.

Това се прави:
• с цел да се разбере какво е положението на птиците в другите райони на страната.
• тъй като врабчетата и другите необятно публикувани типове птици са най-хубавият индикатор за положението на средата, в която живеем.
• с цел да спре намаляването на врабчетата и да има врабчета и отсега нататък.

 Полско врабче

Какво ще покажат резултатите:
Резултатите ще дадат отговори на някои въпроси, които ще оказват помощ за предприемане на стъпки от страна на БДЗ за опазването на врабчетата и другите градски птици, а точно:
• какви са трендовете в популациите на трите най-често срещани типа врабчета у нас;
• каква е разликата в численостите сред другите видове места на броене;
• каква е разликата в числеността в другите райони на страната;
• има ли разлика в положението на домашното, полското и испанското врабче в другите видове градове и места на преброяване.


Как да броите врабчета:


Посетете единствено един път определеното от вас място на 24 април от 9 до 12 часа.

 В посочения период отделете най-удобните за вас 10 минути. Не бройте повече време, защото това ще попречва в сравнението на резултатите с други места.

В определения от Вас период наблюдавайте врабчета и запишете най-големия брой птици като запишете настрана домашните, полските и испанските -

Записвайте броят на индивидите, а не броят на двойките!

Отбележете особеностите на мястото за наблюдаване – парк, градинка с дървета, междублоково пространство, бул., селска улица и други

Много е значимо да отбележите, в случай че не сте видели нито едно врабче. Тези места без врабчета са доста по-важни за броенето, от тези, на които има.

Не предлагайте храна на птиците, с цел да ги привлечете.

Може да преброите повече от едно място, само че би трябвало да имате разнообразни регистрации.

 Къде ще се броят врабчетата:
• Изберете място, което ви е комфортно за посещаване освен през тази година, само че и за в бъдеще.
• Изберете мястото на инцидентен принцип като единствен значим аршин за него е да ви бъде комфортно и да запомните точното местонахождение, тъй че да може да го посетите още веднъж през идната година.
• Ако желаете, изберете повече места, като дистанцията сред тях би трябвало да е повече от 300 м и да съумеете да извършите броенето в интервала от 9 до 12 часа. Извън този времеви период, формите ще бъдат изключени.

На ще разгласява резултатите от броенето на врабчетата:

Чуйте още детайлности за врабчетата и за тяхното преброяване от изявлението на Ася Чанева с Елица Иванова – от БДЗ.

„ Българското сдружение за отбрана на птиците ще брои врабчетата за пета поредна година. В България се срещат 5 типа врабчета, само че се броят единствено три от тях - домашното, полското и испанското. Има и италианско врабче и скално, само че тях не ги броим.

За предпочитане е да сте на земята, до момента в който броите или да сте на балкон на невисок етаж, тъй като врабчетата не летят нависоко. “

Включете се в акцията на Българското сдружение за отбрана на птиците и станете врабчеброец дружно с хиляди други доброволци в цялата страна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР