Позната ли ви е ситуацията, в която детето ви започва

...
Позната ли ви е ситуацията, в която детето ви започва
Коментари Харесай

Как да сложим край на хленченето и истеричните писъци

Позната ли ви е обстановката, в която детето ви стартира да пищи, до момента в който сте на кафе с другари да вземем за пример и с цел да го накарате да спре, се чувате по какъв начин с не по-малко пищящ глас извиквате „ Спри да пищиш! ”… Парадоксално, неуместно, занимателно и…погрешно и безуспешно.

Пищенето е много постоянно срещано измежду децата в ранна възраст. Причината за него не се крие в желанието на детето да ви се качи на главата или да ви изнерви, а в желанието му да опитва в „ правенето на звук ” и уменията си за другарство. Често това е метод за децата, които още нямат задоволително думи в речника, да изразят потребностите или вълнението си. В последна сметка – какъв е смисълът да имаш глас, в случай че не можеш да се позабавляваш с него? Децата желаят да схванат какви децибели могат да развият и се любуват да опознават резултата, който имат над аудиторията. Като похлупак, те наподобява пазят най-силните си и пронизващи писъци за най-тихите места.

Хленченето е табиет, който децата развиват с времето и ще е нужно известно време, с цел да бъде отстранен. Но не се отчайвайте, тъй като това е проблем с решение и вие може да се справите. Предлагаме ви 4 стъпки по пътя към стремежи триумф.  

Стъпка 1

Обърнете внимание по кое време детето стартира да хленчи. Кое предизвика тази реакция в него? Дали го прави, когато е превъзбудено, изтощено или просто, когато желае нещо? Ако знаете какво провокира тази реакция, по-лесно ще може да разберете какво то се пробва да изрази с нея. Важно е да изберете най-удачния метод, по който да реагирате. За да измененията навика на детето си да хленчи, би трябвало и вие да измененията реакцията си в тази обстановка.  

Стъпка 2

Когато детето стартира да хленчи, накарайте го да обърне внимание на държанието си. Тръшкането се трансформира в несъзнателен табиет на децата. Те би трябвало да се научат да виждат това свое държание. Ето няколко тактики, които да изпробвате с тази цел:

Целенасочено занемаряване. Когато детето стартира да се тръшка за нещо, може умерено да му кажете „ Не те слушам, когато се тръшкаш по този начин. Кажи какво искаш по естествен и спокоен метод и ще ти обърна внимание. ”

Започнете и вие да се тръшкате. Използвайте възприятието си за комизъм и започнете да имитирате държанието на детето, с цел да му покажете какъв брой неуместно се държи.

Прекъснете детето. Веднага щом детето стартира да се тръшка и да пищи за нещо го прекъснете. Кажете му нещо като „ Чуваш ли се по какъв начин пищиш? Кажи ми същото нещо, само че с естествен звук. ”

Стъпка 3

Детето би трябвало да се научи на нова реакция, която да замести тръшкането. Нужно е да му помогнете да откри верния метод, когато желае нещо. Тъй като умеенето да се поддържа връзка е значимо качество, може непосредствено да научите детето си по какъв начин да желае нещата без да се тръшка, а като помоли възпитано. По-голямото предизвикателство обаче е да научите детето си да приема „ не ” за отговор. Един вероятен метод в няколко стъпки е да пробвате да го научите на следното:

– да спре за миг и да ви огледа

– да каже „ добре ”

–  да остане умерено, да не спори и да не се тръшка

– в случай че не е според с вас, да има търпението да поговорите за това, когато останете уединено и когато се успокои

Стъпка 4

Поощрявайте не-хленченето на детето. Отучването от неприятния табиет на детето може да отнеме 2-3 месеца или повече. Обръщайте внимание по кое време то моли учтиво и по кое време приема „ не ” за отговор без да се тръшка и поощрявайте това държание. Когато детето стартира да хленчи за нещо, замълчете за миг и го погледнете, тъй че да усети, че нещо не е наред. Помогнете да разбере по какъв начин е нужно да се показва, когато желае нещо. И не на последно място – внимавайте вие самите да не викате, когато желаете нещо, тъй като децата не попиват нищо по-добре от образеца на родителите си!

Инфо: http://purvite7.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР