Позицията на евродепутата Радан Кънев е публикувана на страницата му

...
Позицията на евродепутата Радан Кънев е публикувана на страницата му
Коментари Харесай

Грета Тунберг и Тръмп са едно и също за Радан Кънев

Позицията на евродепутата Радан Кънев е оповестена на страницата му във Facebook. Поводът е изявлението на 16-годишната шведка Грета Тунберг на срещата на върха в Ню Йорк против бездействието в изискванията на изключителна обстановка с климата. Активистката насочи предизвикателство към международните водачи с енергично и яростно изявление, в което през сълзи ги упрекна, че са "откраднали фантазиите и детството й ".

Позицията на Кънев без редакторска интервенция:

Има ли драма с изявлението на Грета Тунберг пред Организация на обединените нации? И за какво реакциите са толкоз полярни?
Нещо ми припомня едно скорошно изявление на президента Тръмп в същата зала... Защо ли?

Ами тъй като Грета и Тръмп са едно и също.
Нито са еднопосочно зло, нито са герои на нова епоха, за каквито ги считат въодушевените им почитатели.

И двамата са неподготвени и недообразовани за това, което вършат. И двамата боравят с действителни проблеми, страхове и болки, без да имат действителни решения. Изглеждат, и най-вероятно са, откровени. Прекрасно възпаляват страсти, без да регистрират разрушителния им капацитет или да са способни да ги насочат в градивна посока.

Да, и двамата наподобяват прочувствено нестабилни, може би заради разнообразни възрастови специфики (макар Тръмп да е прекомерно млад, за възрастта да бъде оправдание) и са склонни към лековато и манипулативно прилагане на обществените мрежи.

Да, има една основна разлика. Предвид възрастта и поданството си, Грета освен не държи нуклеарния бутон, само че и има пенебрежимо ниски шансове в миналото да го управлява. Тя обаче държи един съвсем толкоз значим бутон - този на страха на милиарди за бъдещето на планетата ни. Бутон, от който зависят политики, свързани с бъдещето на промишлеността и енергетиката, само че на първо място - с изхранването на милиардите.

И това е облик на света, в който живеем - свят на прочувствена радикализация. Образ и на рисковете, пред които сме изправени - на първо място риска решения, от които зависят милиарди човешки ориси, да бъдат вземани под въздействие на първична прочувствена операция и по силата на причини, които имат малко или нищо общо с научни (екологични, стопански, финансови, агрономски) причини.
Образи на тази радикализация са и Жълтите жилетки, и Болсонаро, и крайният екологичен алармизъм, който е подготвен да жигосах пазарната стопанска система като палач на планетата.

Най-опасният облик на тази радикализация е вероятността за разделяне на обществата ни на заможни и нападателни борци против промишлеността и модерното земеделие, от една страна, и небогати и обезверени поданици на деиндустриализирани региони и притиснати до стената фермери, от друга. Еднакво откровени и уверени в залога на битката си...

Това разделяне е призвана политиката да не допусне. Това Е политиката - да откри път за избавяне на планетата, което да не е за сметка на хората, които я обитават. Засега малко такава политика се вижда. По-лесно е да си избереш един от двата зелотски лагера и да ръкопляскаш в захлас...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР