Позицията на българския военен министър по отношение на конфликта между

...
Позицията на българския военен министър по отношение на конфликта между
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Позицията на Янев за конфликта между Русия и Украйна е неадекватна

Позицията на българския боен министър във връзка с спора сред Русия и Украйна е меко казано несъответстваща.

Това сподели военачалник Съби Събев, първи представител на България в НАТО, във вечерното обзорно предаване „ Това е България “ по.

„ От НАТО са споделили, че няма да се ангажират в този спор с военно деяние. НАТО подхваща превантивни дейности за деескалация и проявление на решителност, в случай че Русия прекрачи някои граници. Действително задачата е да се деескалира това военно напрежение, което Русия нагнетява от няколко седмици към Украйна. Позицията на българския боен министър е меко казано несъответстваща. Досега България трябваше да има ясна позиция. Имаше задоволително информация за това напрежение, което се нагнетява и е много високо – съвсем на прага на експлоадиране на боен спор. Добре, че на следващия ден ще има Съвет по сигурност. С министър-председателя. Надявам се той да обясни позицията на България в това отношение и нашето държавно управление да приказва в един глас, а не посредством гласове на обособени министри с меко казано несъответстващи персонални отзиви по отношение на обстановката “, сподели още той.

Ген. Събев акцентира, че позицията на страната във връзка с възходящото военно напрежение е безредна и неразбираема

„ Трябваше КСНС да се събере при президента и да вземе отношение по този въпрос. Ние направихме някакви изказване, като че ли малко насила, на фона на позициите на други страни. Румъния в това отношение беше образец.

Доста безредна, неразбираема и нерешителна е нашата позиция и отношение към, това възходящо военно напрежение, което е наоколо и до нашите граници по морска линия. Надявам се на следващия ден нещата да се изяснят “, добави той.

По думите му ограниченията, които взима НАТО, са превантивни и съответни.

„ НАТО фактически вземат предупредителни и превантивни ограничения, които са доста съответни в тази ситуация, тъй като постфактум няма резултат, в случай че стане тази инвазия от страна на Русия. За страдание, доста страни са на мнение, че тя е неизбежна. Надяваме се, че с тези ограничения, които взима НАТО, превеждането на своите сили за бързо реагиране в подготвеност и изпращане на някои дребни детайли на Изток, в това число нашата страна, нещата да тръгнат в противоположна посока. Надявам се, че съветското управление ще разбере посланията на НАТО и Европа, че една война ще бъде разрушителна за самата Русия “, сподели още ген. Събев.

Той изрази вяра за усилване на американския контингент в Ново село.

„ Надявам се да се усили американският контингент в Ново село, в случай че Съединени американски щати вземат такова решение. Аз чакам, в България да се разгърне една национална бойна група,. Подобна на тази, която в балтийските републики и в Пола. Румъния също работи по този въпрос. Крайната цел и нужда е в напия район да се премине от приспособено към засилено предно наличие. Това е извънредно належащо, защото напрежението е точно в нашия район и това ще бъде изцяло съответна позиция в НСТО. Ние чакаме идването на дребен авиационен контингент, който да ускори нашите качества за защита на въздушното пространство. Ще дойдат и обособени кораби в Черно море, с цел да се ускори морското наличие на НАТО. Това също е сигнал към Русия, че не би трябвало да се покачва повече ескалацията. Доколкото силите за бързо реагиране на НАТО са приведени в подготвеност, е опция да се вземе решение да дойдат по-големи контингенти, в случай че нещата опират до експлоадиране на боен спор. НАТО има задоволително сили “, изясни ген. Съби Събев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР