Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър

...
Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър
Коментари Харесай

Президентът прие актьори от Народния театър, искащи оставката на Минеков

Позитивно е, че макар проблемите, актьорският състав на Народния спектакъл е обединен и получава признанието на публиката. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 се срещна с представители на трупата на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, които по-рано този месец изпратиха отворено писмо до него, оповестиха от пресцентъра на институцията.

В писмото си 49 актьори от екипа (от 74 общо) се оповестиха в отбрана на своя шеф Васил Василев и желаеха оставката на министъра на културата проф. Велислав Минеков с настояването да не се намесва в театралните каузи, като прави изказвания с погрешни изказвания и „ полуистини “ по отношение на спора в Народния. В същия дух за невмешателство на администрацията в работата на самостоятелна институция като театъра намерено писмо до президента насочиха и от Съюза на артистите в България и неговия ръководител Христо Мутафчиев.

Президентът Румен Радев акцентира на днешната среща, че институциите би трябвало да бъдат сътрудник на хората на изкуството и да съхраняват достолепието им, тъй че артистите да усещат поддръжка и да имат свободата и спокойствието да работят.

Народният спектакъл да не се трансформира в пленник на политически упоритости, приканиха артистите по време на срещата. Те дефинираха като неприемлива политическата интервенция през последните седмици в работата на театъра и показаха поддръжката си за работата на неговия шеф Васил Василев. Артистите подчертаха също по този начин, че отворените им писма до медиите и институциите показват позицията на голямото болшинство от екипа на театъра и с тях показват взаимност и пазят достойнството и престижа на трупата и на културната институция.

По думите на артистите всеки има право на своите политически убеждения, само че политиката има място само на сцената на театъра, а не и зад кулисите, нито да експлоатира междуличностни спорове или да води до опити за политическо вмешателство извън. Те оправиха апел за нормализиране на ситуацията в театъра, за което е належащо да бъдат прекратени спекулациите и каквато и да е политическа интервенция.

По мотив на срещата през днешния ден се изрече и артистът Валери Йорданов, който пръв стартира подписка с искане пък за оставка на Васил Василев поради позицията му в спора сред пиар експерта на Народния Велислава Кръстева и основния режисьор Александър Морфов, след надраскването на вратата на пиарката от последния. Валери Йорданов прикани президента да изслуша и другата страна в спора, която се афишира в отбрана на Морфов. „ Господин президент, господин Радев... Моля Ви, след днешното чуване, да чуете и двете „ страни “. Въпреки, че моята страна е една “, написа той в профила си във Facebook, наблягайки, че посланието му е персонално, подбудено от персоналните му убеждения, и с него не ангажира никого за взимане на страна. „ Нямам потребност и не диря помощ, а съответна реакция на президента и институциите… Според мен това (подписката на сътрудниците му – б.р.) цели отклонение от същинския проблем в Националния ни спектакъл и молбата ми е да бъде извършено чуване и на двете страни в този манипулиран и неадекватно-вреден за всички ни спор “, приканва Валери Йорданов.

В подписката в отбрана на шефа Василев попадат имената на по-голяма част от звездите на трупата: Деян Донков, Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, Дарин и Деян Ангелови, Бойка Велкова, Георги Мамалев, Антон Радичев, Параскева Джукелова, Стефания Колева, Христо Петков и други – общо 49 души. Сред неподписалите я с изключение на Валери Йорданов и Албена Колева са Владимир Пенев, Захари Бахаров, Мария Каварджикова, Мария Стефанова, Иван Юруков, Елена Телбис и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР