„Поздравявам ви по случай Еньовден, който от години честваме и

...
„Поздравявам ви по случай Еньовден, който от години честваме и
Коментари Харесай

Проф. Сербезова на празника на фармацевтите: Силата ни е в професионализма и вярата в науката

„ Поздравявам ви по случай Еньовден, който от години честваме и като празник на магистър-фармацевтите в България. По остаряла българска традиция на тази дата почитаме лечебните свойства на билките и обвързваните с тях ритуали и вълшебства за здраве. Въпреки очарованието на националните вярвания обаче, като една от вас знам, че в своята работа актуалните български фармацевти в никакъв случай не сме се осланяли на поверия. Нашата мощ е в знанията, професионализма и вярата в науката, която носим в сърцата си “.

С тези думи здравният министър проф. Асена Сербезова стартира обръщението си към фармацевтите в деня на техния празник, който се отбелязва през днешния ден.

Министърът се стопира на ролята на фармацевтите в разгара на Коронавирус пандемията, както и на обстоятелството, че точно фармацията е дала опция за превъзмогването на най-тежките стадии от рецесията, посредством изработването на ваксини против болестта.

„ Убедена съм, че компетентността, човещината и всеотдайността, които проявихте в тези първи дни, заздравиха връзката сред вас и пациентите, като покачиха трайно доверието посред ви. Последните две години способстваха доста хора да осъзнаят какъв брой значима и виновна е в действителност вашата роля на „ най-достъпни медицински експерти “. Всичко това за следващ път потвърди, че българският фармацевт е не просто квалифициран специалист, а човек, посветил се на най-висшата цел – да оказва помощ на хората, без значение от саможертвата “, споделя още проф. Сербезова и добавя: „ Оптимист съм, че с дребните крачки, които всеки от нас прави всекидневно на работното си място, ще осигурим и най-хубавото бъдеще за фармацията в България “.

Приветствието си здравният министър приключва с думите: „ Вярвам, че не е надалеч и моментът, в който нашата специалност и високата експертиза, с която е обвързвана, ще бъдат оценени почтено “.

Поздравления към сътрудниците си насочат и от Българския фармацевтичен съюз.

„ Нека професионализмът ни води, с цел да оказваме помощ на нашите пациенти, на всички, които се нуждаят от грижа и поддръжка “, приканват от там и допълват: „ Бъдете здрави, помагайте с чест и мъжество. Носете гордо призванието да бъдете фармацевти! “

С послание към фармацевтите по случай празника им излиза и ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

„ От името на Управителния съвет на БЛС и персонално от свое име приветствам всички, които през днешния ден честват, всички сътрудници - фармацевти.

Еньовден е! Денят на лековитите билки, на вълшебните билета, на мистичните ритуали за здраве. В този ден бих желал да изразя голямото си почитание към труда на всички вас, които продължавате да утвърждавате положителната фармацевтична процедура “, написа доктор Маджаров и приканва: „ Драги сътрудници, не спирайте да поддържате нестихващата обич към хуманната специалност, на която сте се посветили! Пожелавам Ви букет от благоденствие, здраве и професионални триумфи! “

Приветствие към фармацевтите насочва и ректорът на МУ Варна проф. Валентин Игнатов.

„ За мен е чест и наслаждение да ви поздравя от свое име и от името на академичната общественост на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна във връзка 24 юни – Деня на българския фармацевт. Днес обществото отдава справедливо почитание към вашия труд. Вие, фармацевтите, сте се посветили на една високохуманна специалност, която всекидневно поддържа пациентите в битката им за по-качествен живот. Затова вашата работа е значима част от здравната специалност “, показва проф. Игнатов.

„ Неслучайно точно на един от най-значимите празници в българския национален календар – Еньовден, се отбелязва празникът на фармацевтите у нас. Магичната мощ на билките постоянно е била уважавана в традициите на българите. 24 юни е денят на лятното слънцестоене и ден на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните благоприятни условия на растенията и оцелява в пустинята измежду естествените треви. Нека светецът ви закриля по пътя към човешкото здраве, който чертаете дружно с лекарите! “, продължава той и добавя: „ В деня на билките ви поисквам здраве, сили и религия, с цел да продължите да утвърждавате значимостта на специалността на фармацевта! “
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР