Поздравления! Вашето място е в нашето европейско семейство. Днешното решение

...
Поздравления! Вашето място е в нашето европейско семейство. Днешното решение
Коментари Харесай

ЕС се съгласи да започне преговори за членство с Босна и Херцегов...

" Поздравления! Вашето място е в нашето европейско семейство. Днешното решение е основна стъпка напред по пътя ви към Европейски Съюз ", написа ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в X (бившия Twitter), до момента в който водачите се срещаха на среща на върха в Брюксел.

Решението се възприема като историческа стъпка за Босна, която поражда очаквания, че страната може да преодолее и закани за обособяване, близо три десетилетия след края на опустошителната война.

 

Босна е формален, само че трябваше да реализира редица промени, преди да получи зелена светлина за прекосяване към идващия стадий.

 

" Сега упоритата работа би трябвало да продължи, тъй че Босна и Херцеговина да напредва устойчиво, както желае вашият народ ", съобщи Мишел в X.

 

Миналата седмица Брюксел съобщи, че страната е изпълнила някои от нужните стъпки, само че остават неизпълнени правосъдни и изборни промени.

 

Елвира Хабота, основният босненски чиновник по въпросите на европейската интеграция, съобщи, че решението от четвъртък " носи със себе си вълна от оптимизъм за жителите, институциите, управляващите и цялото босненско общество ".

 

Войната на Русия против Украйна даде нов подтик на устрема на Европейски Съюз да се разшири в Източна и Централна Европа, като през декември актуалните му страни членки се съгласиха да стартират договаряния за присъединение с Украйна и Молдова, написа " The Guardian ".

 

Започването на договарянията слага Босна единствено при започване на дълъг развой на по-нататъшни промени, който нормално продължава доста години, преди дадена страна дефинитивно да се причисли към Европейски Съюз.

 

Регионалните съседи на Босна - Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Албания - към този момент са напред в напъните си за присъединение, само че всички те остават надалеч от участието.

 

Председателят на Европейската комисия, че Босна към този момент е " изцяло съгласувана " с външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, усъвършенства ръководството на миграционните потоци и приема закони за битка с прането на пари и финансирането на тероризма.

Тя приветства единодушието на страната да включи в националните наказателни регистри решенията на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия.

 

Тя означи и по-нататъшните стъпки към разговор и помиряване след войната в страната от 1992-1995 година, като сътвори нов комитет за подсилване на мира.

 

В същото време, когато дадоха позитивен отговор на Босна, водачите на Европейски Съюз приканиха Брюксел да пристъпи " бързо " към идната стъпка за започване на договаряния с Украйна и Молдова.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР