Появяват се приложения на база изкуствен интелект, които обработват изображения,

...
Появяват се приложения на база изкуствен интелект, които обработват изображения,
Коментари Харесай

Анонимизация срещу лицевото разпознаване

Появяват се приложения на база изкуствен интелект, които обработват изображения, тъй че хората на тях да не могат да бъдат разпознавани

Стремежът към анонимност в интернет и публичното пространство ще се ускорява
(снимка: CC0 Public Domain)

Както можеше да се чака, повсеместното видеонаблюдение и лицевото различаване се оказаха в основата на нов скандал в света на технологиите. Размириците в Съединени американски щати изведоха на напред във времето неетичните и недотам легални страни на видеонаблюдението и лицевото различаване.

Три огромни софтуерни корпорации бързо заеха безапелационна позиция: IBM се отдръпна от създаването на системи за лицево различаване, а Amazon и Microsoft „ не разрешиха ” потреблението на своите технологии от щатската полиция.

Може да се чака, че и други ИТ разработчици ще дефинират режими за потребление на своите технологии за видеонаблюдение с детайли на лицево различаване. Много по-голям обаче ще е броят на компаниите, които ще продължат да създават сходни технологии в „ стелт ” режим – и ще продължат да ги продават на заинтригувани страни. А заинтригувани не липсват.

Масово видеонаблюдение

За несъгласията и тъмните страни на казуса свидетелства преживелица, разкрита в последните дни: 30 000 футболни почитатели са били снимани от камери за лицево различаване на стадион в Съединени американски щати, но без знанието (още по-малко пък съгласието) на всички тези хора. Това се е случило през януари в Роуз Боул в Калифорния. Хората са били снимани от камери на компания на име VSBLTY.

Самите камери са били скрити под цифровите табели със светлинни знаци в зоната „ ФенФест ” на стадиона и тихичко са събирали данни за всички, които минават оттова. Според известия на OneZero, анализът е включвал възраст, пол, носене на оръжие или не, дали лицето участва в описите на търсени или следени лица от държавното управление.

Според почитатели, свързали се с изданието, никой не е бил известен за видеонаблюдението, от никого не е желано единодушие за сходно нещо. Самата компания назова случая „ проучване на аудиторията ”, което – съгласно нея – би трябвало да се употребява за „ възстановяване на потребителското прекарване ”.

Колко още камери събират данни за хора на разнообразни места с и без знанието на потребителите – е въпрос, който непроменяемо стартира да изплува у от ден на ден хора.

Действащи регулации

В Европейския съюз и Китай значително може да се разчита на към този момент настоящите регулации – от вида на Общия правилник за отбрана на персоналните данни – да не позволяват сходни своеволия. Тези правила изискват потребителите да са наясно по кое време и къде се събират персонални данни за тях, защо се употребяват – надлежно се изисква и единодушието на заснеманите.
още по тематиката
Но, както всяко законодателство, и това има своите пробойни. И в Китай, и в Европейски Съюз нормите плануват, в случай че данните на потребителите са „ анонимни ”, да не се смятат за персонални данни и затова да не подлежат на наредбите за дискретност.

И двата режима изискват „ цялостна анонимност ”, която включва повече от премахването на имена. Ако хората могат да бъдат разпознати от обработен набор от данни, без значение дали са в композиция с други бази данни, тогава данните не се смятат за анонимни.

Това условие е уязвимостта, където стартират неприятностите. Няма доста ясно и изрично пояснение какво е цялостна анонимност. Така тълкуването остава да зависи от съдилищата.

Обратен инженеринг

В желанието си компаниите да предложат „ по-добро потребителско прекарване ” и да таргетират по-добре своите рекламни и маркетингови старания, те събират огромни размери данни, които, въпреки да бъдат агрегирани, могат да разрешат идентифицирането на консуматори. Неотдавна група откриватели от Университета в Лувен и Импириъл колидж Лондон предизвестиха, че анонимните набори от данни постоянно могат да бъдат обработени за „ противоположен инженеринг ” и по този начин да се разпознават съответни лица.

Документ, оповестен в научното списание Nature през 2019 година, демонстрира, че е допустимо вярно да се разпознават 99,98 % от американците във всеки разполагаем анонимизиран набор от данни, като се употребяват 15 характерности, в това число възраст, пол и фамилно положение.

Всичко това демонстрира, че анонимността в интернет и в публичното пространство от ден на ден остава под въпрос. Ако към цялостната обстановка прибавим и евентуално злонамерени ползи, каквито постоянно има под повърхността на забележимите събития, то наподобява, че персоналната цялост много от дълго време е сведена до най-малко.

AI технологии за анонимизиране

На фона на всичко това към този момент се виждат индикациите за възходящ интерес към технологиите за анонимизиране. Набират скорост технологии от вида на приложения на база изкуствен интелект за обработка на изображения, тъй че хората на тях да не могат да бъдат разпознавани.

В момента интензивно се популяризира приложението „ Анонимната камера ”, което употребява машинно образование за идентифициране на хора в изображения и видеоклипове и по-късно замъглява, пикселира или зачерня напълно лицата или даже задачите тела. Наред с това приложението може да изкриви гласове във видеоклипове и да отстрани всички метаданни, които биват автоматизирано вграждани във файловете от камерите и телефоните. Това включва времето, когато е изработен записът, както и къде е изработен.

Подобни средства се оферират и онлайн, въпреки че нерядко те работят доста по-бавно от инсталационните си аналози, и не съумяват да отстранен всички знаци, посредством които дадени лица могат да бъдат разпознати.

Независимо от това може да се чака, че на фона на събитията в Съединени американски щати системите за анонимизиране внезапно ще наберат скорост в идните месеци, което ще се отрази на всички сегменти в ИТ бранша.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР