Появил се е интерес към специалността Инфекциозни болести“ като 2,69%

...
Появил се е интерес към специалността Инфекциозни болести“ като 2,69%
Коментари Харесай

Пандемията промени предпочитанията за специалност на младите лекари

Появил се е интерес към специалността „ Инфекциозни заболявания “ като 2,69% от Випуск 2020 споделят, че имат интерес към нея. При предходния випуск никой не я е показал като мечтана. Тази наклонност най-вероятно е резултат от пандемичната конюнктура през последната година и, надлежно, засиления публичен интерес към тези експерти.
Най-желана компетентност измежду завършващите най-старото ни висше здравно образователно заведение тази година лекари е „ Вътрешни заболявания ”. Към нея ще се ориентират 10,10% от общо 240 интервюирани. Следва „ Хирургия ” с 8,75%, като това беше най-предпочитаната компетентност от предходния випуск. На трето място с идентичен интерес от абитуриентите - 7.74%, са „ Акушерство и гинекология ” и „ Ортопедия и травматология ”.
С близо 2% е нараснал ползата и към компетентност „ Онкология ” (2,69%), която в предходни випуски беше в края на листата с желанията. С 2% се повишава и изборът на „ Образна диагностика ”, към която се ориентират 5,05% от абитуриентите. Анкетата сочи и повишен брой на лекарите, които ще изберат да специализират „ Психиатрия ” – 5,05%, като при випуск 2019 това е било желанието едвам на 1,90% от интервюираните.
 Ангел Кунчев призна, че до момента е неглижиран казусът с дефицита на медици Ангел Кунчев призна, че до момента е неглижиран казусът с дефицита на медици
„ Единственият метод да се оправим с това зло (коронавируса - бел.ред) е имунизацията “. Това съобщи пред Нова тeлевизия доцент...
Над 90% от Випуск 2020 желаят да се осъществят като експерти в болнични заведения. Това е с повече от 6% спрямо настройките на предходния випуск. Съвсем дребна част от дипломиращите се тази година – 3,54%, желаят да станат общопрактикуващи лекари. Също към 3% от випускниците виждат себе си като медицински представители на фармацевтични компании.
Анкетата измежду абитуриентите в Медицински факултет на МУ-София се организира повече от 10 години и наблюдава измененията в настройките на завършващите млади лекари.
477 млади лекари от МУ-София ще получат дипломите си в последната седмица на февруари. От тях 262 са българи, а 215 - чужденци от 29 страни. Дипломирането ще се организира не в един, а в няколко дни, поради противоепидемичните правила.
За първи път Хипократовата клетва ще бъде произнесена от абитуриентите комбинирано - присъствено и онлайн, в хибридна гала на 22 февруари, от 9.00ч, която ще се предава директно в.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР