Появата на някаква инфекциозна болест, където и да е по

...
Появата на някаква инфекциозна болест, където и да е по
Коментари Харесай

Прогноза: Маймунската шарка ще стигне и до България -

„ Появата на някаква инфекциозна болест, където и да е по света, значи, че рано или късно ще пристигна в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) е в подготвеност да посрещне първия случай на маймунска шарка “, каза по bTV доцент Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел " Вирусология " в НЦЗПБ.

По думите ѝ контролът е в ръцете само на епидемиологичните служби.

За момента това, което е известно от към този момент над 2000 случая по света, не е тежко заболяване. Минава с обикновени средства, има лекарство, което е утвърдено за заболяването, само че за момента не е нужно, изясни доцент Гломб.

Завръща ли се COVID-19?

„ За страдание, броят на имунизираните хора (със приключен имунизационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този индикатор сме на срамно ниско равнище. Това е ситуацията и би трябвало да се оправяме с събитията. За година и половина, откогато сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дългогодишен, само че те защищават от тежко протичане, влизане в болница, интензивно поделение и гибел. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с цялостен имунизационен статус “, съобщи доцент Гломб.

Тя удостовери, че в последните дни има нарастване на заболеваемостта от ковид, макар дребното проби, само че акцентира, че в лечебните заведения няма натоварване, което е доказателство, че инфекцията за момента протича леко.

Доц. Гломб изрази убеденост, че от есента ще има нови ваксини.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР