Появата на новия щам не е изненада. Вирусите мутират непрекъснато.

...
Появата на новия щам не е изненада. Вирусите мутират непрекъснато.
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Новият щам на COVID-19 заразява повече

Появата на новия вариант не е изненада. Вирусите мутират непрестанно. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия имунологът акад. доктор Богдан Петрунов.

"Новият вариант има по-голяма заразност и се популяризира по-бързо ", разкри още ученият.



"Репродуктивното число на новия вариант е 0,4 - т.е един човек ще болести 1,4 души, повече в сравнение с остарялата разновидност. Няма данни този вариант да провокира по-голяма смъртност ", сподели имунологът.

Със сигурност новият вариант към този момент е в България - ще се изненадам, в случай че не е дошъл, тъй като страната ни има тесни транспортни връзки, съобщи акад. Петрунов.

"Нямаме учредения да се съмняваме в успеваемостта във имунизацията, към този момент. Трябва да минат месеци, с цел да може имунизацията да даде резултати. Ако този вариант мутира прекалено много, ще се наложи да си слагаме ваксина всяка година - като при грипа ", сподели още той.

В Южна Африка се появява нов вариант на COVID-19 - той е друг от този във Англия, разкри акад. Петрунов.

Маските изрично за положително защитно средство. Детайлни изследвания демонстрират, че маските защищават до 60%. Маската пази от пръските на хората ", безапелационен бе имунологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР