Появата на антракс не е нещо ново, нито необичайно, заяви

...
Появата на антракс не е нещо ново, нито необичайно, заяви
Коментари Харесай

В Скопие: Появата на антракс не е нещо ново за страната, нито необичайно

Появата на антракс не е нещо ново, нито извънредно, съобщи шефът на Агенцията за храна и ветеринарство на Северна Македония Зоран Атанасов, представен от организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Антракс и до момента е бил регистриран в страната. Бактерията участва тук от десетилетия. Не е належащо да се стига до суматоха и да се всява боязън измежду жителите, още по-малко да се прави сензация, сподели Атанасов на конференция.

Той акцентира, че няма нов случай на антракс измежду животните, няма и инфектирани хора. В село Долно Строгомище, община Заяс, са унищожени общо девет натрупа на овце, те са изгорени и отстранени без вреди. На още четири умрели овце се вършат разбори за удостоверение на заболяването.

" В страната има 22 по този начин наречени дистрикти, в които до момента е засичан антракс. И Долно Строгомище в този момент спада в тази численост от 22 области, където поредно се взимат общоприетите ограничения, измежду които и наложителна имунизация за минимум 20 години ", уточни шефът.

Той добави, че макар имунизацията не е изключена опцията за поява на заболяването.

Директорът още веднъж съобщи, че обстановката в Длоно Строгомище е общоприета и не е нещо изключително.

Анкраксът е бактерия, която се предава посредством спори. Те са доста издържливи и могат да преживеят дълго време в почвата, сподели Зоран Атанасов. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР