Повсеместната несигурност е един от основните проблеми в най-многолюдната държава

...
Повсеместната несигурност е един от основните проблеми в най-многолюдната държава
Коментари Харесай

В Нигерия ври, страната е пред гражданска война

Повсеместната неустановеност е един от главните проблеми в най-многолюдната страна в Африка

В Нигерия през вчерашния ден посрещнаха Великден с вяра за мир след няколко набези в страната предходната седмица. Те подчертаха провокациите, пред които ще се изправи новият президент Бола Тинубу, който е планувано да постави клетва на 29 май.

Повсеместната неустановеност е един от главните проблеми в най-многолюдната страна в Африка. Тя се дължи на разнообразни аргументи - от джихадистките придвижвания на север през конфликтите сред аграрни и животновъдски общности в централната част от страната до обвързваното със сепаратисти принуждение на юг.

Най-малко 83 души бяха убити при две обособени набези в централния щат Бенуе предходната седмица, сочат конкретизирани данни на локалните управляващи и полицията.

Това са следващите конфликти в регион, където деянията на принуждение сред животновъдски и аграрни общности са нещо всекидневно. При това тези офанзиви зачестиха през последните години, с растежа на популацията, който на собствен ред води до увеличение на обработваемите площи и оставя по-малко земя за пасища, отбелязва Ройтерс.

46 души са били убити в отдалечено село в сряда.

Загиналите при втора офанзива в щата Бенуе, осъществена в петък, са 37, оповестиха локалните управляващи, представени от Франс прес. Мишена на нападателите станало учебно заведение, превърнато в лагер за вътрешно разселени лица.

Много детайлности за офанзивите не са известни, само че и в двата случая въоръжени мъже разкрили пукотевица.

Президентът Мухамаду Бухари осъди убийствата и подреди на силите за сигурност да усилят наличието си в засегнатите региони.

Бенуе е един от щатите в така наречен Среден пояс, където най-вече мюсюлманският север се среща с преобладаващо християнския юг на Нигерия. Там битката за земя е изключително яростна, а разломните линии сред животновъдски и аграрни общности постоянно се припокриват с тези сред етнически и религиозни общности, показва Ройтерс.

Въоръжени нападатели са похитили в петък минимум 80 души, най-много дами и деца, в село в северозападния нигерийски щат Замфара, оповестиха в това време локални поданици.

Регионът, който граничи с Нигер, е изключително тежко обиден от казуса с отвличането на хора за откуп, отбелязва Ройтерс.

Похитителите към този момент не са отправили своите претенции, прецизираха цитираните локални поданици.

В Нигерия въоръжените банди постоянно държат хора за заложници в продължение на месеци, в случай че не получат откуп. Те също по този начин рекетират селяните, с цел да не им основават проблеми и да ги оставят да си обработват земята.

Нигерийската войска нанася удари по лагери на такива банди, само че офанзивите не престават. Ситуацията е изключително притеснителна в северозападната част от страната.

Въоръжените групи постоянно вземат под прицел отдалечени селища. Смята се, че множеството от тези бандити са млади мъже от етноса фулани - преобладаващо мюсюлманска полуномадска националност, въвлечена в спорове за земя и вода с редица други общности, отбелязва Асошиейтед прес.

Впрочем минимум 25 души бяха отвлечени в три села в западната част на Камерун, покрай границата с Нигерия, предходната седмица, оповестиха в сряда локалните управляващи. Те считат, че похитителите са точно фулани от прилежащата страна.

Нигерия, с население от към 215 милиона души, е измъчвана от редица проблеми в региона на сигурността, като доста райони са наранени от принуждение на друга основа.

На североизток са дейни джихадистките групировки Боко Харам ( " Западното обучение е осквернение " на езика на народността хауса,  обитаваща северната част на страната) и " Ислямска страна - провинция Западна Африка ". При това те освен правят офанзиви против силите за сигурност и села в отдалечени региони, само че и се борят безмилостно за въздействие. За 13 години спорът с джихадистките групировки на североизток аргументи гибелта на 40 хиляди души и принуди 2 милиона да изоставен домовете си.

Други проблеми са бандитизмът, пиратските набези по крайбрежието, конфликтите сред аграрни и животновъдски общности на север и в централната част от страната, отвличанията за откуп на северозапад, сепаратистките офанзиви на югоизток и не на последно място - обвързваното с петрола принуждение.

Нигерия е най-големият производител на " черно злато " в Африка, само че недоволството от чувството за незаслужено систематизиране на приходите, ендемичната корупция, всеобщите обири и неустойчивостта в делтата на река Нигер не разрешават на страната да извлече оптималната изгода от естествените си благосъстояния. Смята се, че най-голямата стопанска система на континента губи всяка година милиарди долари от пропуснати доходи от нефт.

Великден в Нигерия мина като цяло умерено. Впрочем тази година той съответства със свещения за мюсюлманите месец рамазан.

По този мотив редица политически и духовни водачи насочиха апели за радостни и спокойни празници, заяви нигерийската държавна новинарска организация НАН.

Вицепрезидентът Йеми Осинбаджо и брачната половинка му Долапо участваха на Великденска литургия в столицата Абуджа. Великден символизира саможертвата и невероятната обич на Иисус Христос, сподели Осинбаджо, християнин от мегаполиса Лагос на югозапад.

Редица филантропични неправителствени организации организираха благотворителни акции по случай съвпадащите огромни християнски и ислямски празници.

Нигерия значително е разграничена на мюсюлмански север и християнски юг. По данни от 2018 година 53,5 % от популацията са мюсюлмани, а 45,9 % - християни.

В миг, когато празниците дават вяра за взаимно спокойно общуване сред над 250-те етнолингвистични общности в страната, двама основани в Лагос нигерийски специалисти приканиха своите сънародници да не се поддават на изкушението на етническото профилиране. Адении Даниъл и Абиодун Овоаде, които приказваха пред НАН в събота, предизвестиха, че омразата на етническа или религиозна основа може да съсипе бъдещето на Нигерия.

Тази заплаха е изключително настояща на фона на стремителния растеж на популацията. Според прогнозите Нигерия ще стане доникъде на този век третата по брой на популацията страна в света, като през 2050 година ще надвишава 400 милиона души, разпределени на територия от 923 хиляди квадратни километра. 

" Трябва да сложим завършек на всички форми на етническото профилиране, тъй като в противоположен случай нашата народна власт може да бъде застрашена ", акцентира Даниъл, притежател на компанията " Премиър секюър " (Premier Secure). Той се обоснова, че има доста нарушители от всички племена и райони, и прикани избрани типове закононарушения да не бъдат приписвани единствено на представители на дадени групи. " Хората, които правят закононарушения, би трябвало да бъдат съдени самостоятелно, а не групово ", заключи Даниъл.

Овоаде, сертифициран специалист в региона на киберсигурността, прикани нигерийците да заобикалят всяка форма на етническо профилиране, тъй като това може да подпали страната. Вината за съответните закононарушения би трябвало да бъде хвърляна върху техните " причинители, а не върху племето, района или религията, към които те принадлежат ", посочи този експерт по облачните мрежи.

Овоаде обърна внимание, че медиите имат специфична отговорност да не дават естрада на подвеждаща информация, подправени вести и тирада на омразата, и ги прикани " да се ангажират с единството на страната ". " Те не трябва да разрешават да бъдат употребявани от политици, които няма да се поколебаят да разпокъсат (Нигерия) на части в името на личните си политически цели ", предизвести той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР