Повратът на времето е засегнал не само обществото като цяло,

...
Повратът на времето е засегнал не само обществото като цяло,
Коментари Харесай

Притежаването на автомобил може да се превърне в лукс

Повратът на времето е засегнал освен обществото като цяло, само че и най-важната промишленост в Германия – автомобилната.

Причината за това е елементарна: колите станаха извънредно скъпи през последните две години. В визиите на клиентите, които желаят да си купят нов автомобил, притежаването на кола заплашва да се трансформира в разкош, недосегаем за средностатистическия служащ.

Само за единствено две години, от декември 2020 година до март 2023 година, цените на новите коли са се повишили със 17%, а на използваните с 32%, т. е. с съвсем една трета.

По този метод през последните две години новите и използваните коли се трансфораха в главните инфлационни фактори, изпреварени единствено от силата и храните.

В резултат на това всички купувачи на коли – нови или използвани – неизбежно се оказаха в затруднено състояние. Защото през същия интервал заплатите се усилиха единствено с към 10%, а действителните заплати спаднаха с към 8%.

По данни на Automobilwoche продажбите на коли в международен мащаб са спаднали с 2,7% през 2022 година Въпреки това промишлеността означи рекордни облаги, тъй като съумя да прокара високи цени.

Продажбите на най-големите автомобилни производители се усилиха с 18% през 2022 година спрямо миналата година до 1,87 трилиона евро.

По отношение на приходите Volkswagen оглави класацията на промишлеността с 279 милиарда евро, изпреварвайки Toyota с 258 милиарда евро и Stellantis със 180 милиарда евро.

Шампион по продажби измежду немските премиум марки е BMW с 2,4 млн. продажби, следван от Mercedes с 2,1 млн. продажби и Audi с 1,8 млн. продажби.

За немските разкош производители продължи спадът в продажбите, който стартира от 2019 година, до момента в който маржът на облагата на продаден автомобил се усилва.

Причините за детонацията на облагите са елементарни: за първи път от доста десетилетия чисто новите коли бяха в дефицит. Всички производители трябваше да се борят с следствията от пандемията, необичайния дефицит на материали, изключително на чипове. Цените се покачиха на фона на лимитираното предложение. Търсенето разреши това да се случи. Ценовата вълна се популяризира още по-силно на пазара на използвани коли.

Умните мениджъри бързо осъзнават, че в предишното са обръщали огромно внимание на семинарите на Харвард за усъвършенстване на продажбите и облагата. С оглед на дефицита на стратегически елементи, те са предпочели да създават скъпите модели. Всички минаха към тактика на високи цени, където маржовете са най-големи. До 2019 година, предвид на огромното засищане на автомобилните пазари и яростните борби с отстъпки за пазарен дял, максимата беше: повсеместност непременно. Сега всички се насочиха към новия императив: пари вместо маса!

За благополучие пазарните сили още веднъж са в деяние. Вече има признаци, че интервалът на несъразмерни растежи на цените на новите и на използваните коли е към своя край. Капацитетът за произвеждане на коли се е подобрил доста. Пазарът още веднъж е в развой на превръщане: От пазар на продавачите, където преобладават производителите, към пазар на купувачите, където клиентите стават крале. Наред с това китайските производители навлизат в Европа с дребни и евтини електрически коли, което провокира неспокойствие у локалните водачи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР