Поводът е 90-годишният юбилей на едноименното учебно заведение и 145

...
Поводът е 90-годишният юбилей на едноименното учебно заведение и 145
Коментари Харесай

Ликът на Елин Пелин украси фасадата на столично училище

Поводът е 90-годишният празник на едноименното образователно заведение и 145 години от рождението на писателя

Ликът на Елин Пелин украси фасадата на 19 СУ „ Елин Пелин “ в София. Поводът е 90-годишният празник на едноименното образователно заведение и 145 години от рождението на писателя.

Когато геният срещне опциите, се получава това. Стенописът с облика на Елин Пелин е дело на световноизвестния стрийт арт художник Насимо.

„ Идеята е на управлението на учебното заведение. Радваме се, че я осъществихме макар неприятното време и сме горди, че това съответства с юбилея на учебното заведение и 145-ата годишнина от рождението на Елин Пелин “, съобщи шефът на образователното заведение Клара Арабаджиева.

Пред учебното заведение се срещаме с внука на майстора на късия роман.

„ Това е най-големият портрет на Елин Пелин в България сега. Изключително горделив и задоволен съм от цялата работа. Елин Пелин е стихотворец, който не е двояк, а еднопосочен - постоянно е обич “, съобщи пред внукът му Елин Иванов.

Работи на художника могат да бъдат видени във Англия, Германия, Австрия, Италия, Китай и доста други страни. Този стенна живопис се простира на 70-квадратни метра. Насимо споделя, че изрисуването е лишило няколко дни.

“Самият той е бил доста остроумен и е прозрял доста неща за дълбините на душата и индивида. Харесва ми самото му творчество. Реших да сложа лотос, тъй като той е знак на чистотата и на знанието и това е учебно заведение, откъдето би трябвало да изникват нови дребни лотоси”, изясни Насимо.

При При Елин Пелин от думите се раждат картини и истории, по тази причина е именуван художникът на българското село. На 8 юли стават 145 години от рождението му.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР