Повод за оптимизъм няма - пета вълна предстои. За мен

...
Повод за оптимизъм няма - пета вълна предстои. За мен
Коментари Харесай

Доц. Михаил Околийски: Повод за оптимизъм няма - предстои пета вълна

Повод за оптимизъм няма - пета вълна следва. За мен не е утешителен методът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от виновните лица, тъй като към момента и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, както и прекомерно висок брой починали хора. Платото, за което се приказва, е също доста условно на фона на ниския брой имунизирани. Не виждам никакви мотиви за оптимизъм. Това съобщи доцент Околийски, специалист в СЗО, пред БНР.

Според него ние от самото начало сме в една евентуална доста висока заплаха, която ни разграничава доста от другите европейски страни.

" Над 50 на 100 имунизирани трябваше от дълго време да реализираме, а хората даже не съблюдават ограниченията. Дори Румъния е по-добре от нас. Дори по данни на СЗО имунизираните медици са едвам 26 на 100 в България ", сподели още доцент Околийски.

Според доктор Людмил Шопов, кардиолог от Covid поделение в болница " Царица-Йоанна, ИСУЛ ", изявленията, че вълната отминава, са много популистки.

" По-скоро ще остане едно плато с много случаи дневно, а лечебните заведения са на лимита на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат незабавно. Имаме 100 кревати за приблизително тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до прекаленост. Ситуацията в този момент е много по-тежка. При нас в Covid отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са задоволителни, а би трябвало да ги лекуват пулмолози и инфекционисти. През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били съвсем постоянно на ръба. И като количества О2, ремдесивир, който все не доближава, да не приказваме, че се оказа и не толкоз ефикасен. Имах всеки ден възприятието, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна апаратура! Толкова доста се построиха, поради болните с Covid-19, толкоз огромно количество в никакъв случай през практиката си не сме употребявали О2 ", споделя доктор Шопов.

" Тежко болните пациенти имат потребност да стоят с дни на О2, а не както преди пандемията - по два дни. И да, хората имат непрестанно забележки, някои от тях не могат да устоят толкоз време с апарата, оплакват се, подлагат на критика ни, само че различен метод няма. Иначе би трябвало да ги интубираме. А това не е по-добрият вид за крайния излаз ", сподели доктор Шопов.

" 9 от 10 интубирани умират ", удостовери и доцент Околийски. Затова е извънредно неотложно психолози да работят с медицинските служащи.

По думите на доцент Околийски здравната система има потребност от промяна и от СЗО са дали рекомендации за това.

Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна следва, не би трябвало да се осланяме на прелюдия зелен документ, а да се усили наклонността на решителни дейности за имунизиране.

" При нас умря пациент във възрастовата група 20-29 години с подправен документ, без болести. Така че е неприемливо да се позволява подправянето на документите - това е подигравка ", сподели още доктор Шопов.

" Ваксинираните доста рядко могат да предават вируса, те прекарват леко и не умират от ковид ", уточни доцент Околийски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР