Повишението на цените е функция на високите цени на енергията.

...
Повишението на цените е функция на високите цени на енергията.
Коментари Харесай

И министърът на енергетиката с отчет за стоте дни

Повишението на цените е функционалност на високите цени на силата. Ние би трябвало да се оправим дружно с европейските си сътрудници, тъй като това не е народен, а общоевропейски проблем.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков след края на съвещанието на Министерския съвет. Той още веднъж повтори това, което заяви и при започване на съвещанието - че Европейската комисия е приела да прегледа българското предложение за решение на рецесията. А то включва следните оферти: природният газ да се закупува дружно с всички страни членки. Европейската комисия да има специфичен отдел, който да организира всичките договаряния на равнище Европейски съюз.

Така, когато целият пазар на Европейския съюз приказва в един глас, шансът да се понижи доста цената на газа, е значителен.

" До този миг всяка страна се е справяла сама и това не е довело до положителни резултати в цената на газа " - уточни министър председателят. 

Едновременно с това министър председателят предлага таван на цената на газа, с цел да не се заплащат спекулативни цени. Друго предложение е и понижаване на акциза на бензина. Това ще би трябвало да стане още веднъж координирано със страните членки в Европейски Съюз, с цел да не се основат благоприятни условия за арбитраж сред тях. Това съгласно Петков ще докара до доста понижаване на цените на горивата за целия Европейски съюз.

Българското предложение включва уговорката всички газохранилища в Европа да се запълнят до 90% до идващия зимен сезон, с цел да не се провокира същият умозрителен миг като тази година, когато хранилищата не били цялостни.

" Време е България да поведе в водачеството по тази полемика, тъй като казусът е общ и решението също би трябвало да бъде общо " - акцентира Кирил Петков.

По отношение на взетите практични решения на днешното съвещание, Кирил Петков разгласи, че се удължават помощите и за април. Те ще включват цената на тока за бизнесите и цената на газа. Ще се качи и лимитът – от 250 на 300 лв., както било говорено с бизнеса.

За задачата по тази стратегия ще бъдат вкарани спомагателни 738 млн. лв., тъй че, макар войната, бизнесите да не бъдат ударени с ценовия потрес. Очаква се цената за битовите консуматори също да не бъде нараснала, въпреки че министър председателят посочи, че това е в пълномощията на КЕВР, а не на държавното управление.

По време на изказването си министър председателят означи, че в границите на оперативното съвещание било дискутирано, че ще има дипломатически отговор на изказванията на съветския дипломат у нас. " Не е задоволително по никакъв метод непознат дипломат да приказва от името на българския народ против българското държавно управление " - акцентира министър председателят.

След това той даде думата на министъра на енергетиката - Александър Николов, който направи доклад за стоте си дни, отпред на бранша.

По-конкретно енергийният министър уточни, че до момента са били изплатени обезщетения от над 223 млн. лв. за природен газ. Енергоразпределителните сдружения са получили 471 млн. лв. вследствие на обезщетените софтуерни разноски за да не се подвига цената за транспорт. Били са изплатени директни обезщетения за бизнес консуматори в размер на 1.440 милиарда лв.. Освен това ВиК сдруженията са получили 107 млн. лв..

Николов акцентира, че вследствие на днешните решения (на 23-и март) обезщетенията не престават. Друга добра вест е, че през днешния ден е открито решение на един от дълго време отлаган проблем. Става дума за заем, обвързван с погасяване на санкция, наложена на НЕК  от Европейската комисия. Този заем е бил получен от Министерството на енергетиката и ще бъде погасен, като средствата ще се върнат в Министерството на финансите и по-късно назад ще се влеят в българската стопанска система.

Така, откогато кабинетът е встъпил в служба - през декември 2021 година, до април 2022 година, в българската стопанска система са били получени назад обезщетения в размер на над 4 милиарда лв. или над 3% от Брутният вътрешен продукт, посочи енергийният министър.

Той продължи, че в същия интервал разноските на семействата за отопление и сила са останали непроменени, макар всички тежки пазарни разтърсвания. Николов направи и съпоставяне - в Европа за подобен интервал от време междинните разноски за електричество и топлоенергия са се повишили с 30 %.

" Всичко това се случва в тежък миг, само че все пак електрическите сдружения не престават и до в този момент да работят на цялостен потенциал. Изплащат се всички признати обезщетения и на бизнеса, и на обвързваните лица по енергийната система - т.е. ЕРП-та. Освен това, макар големия размер средства и преводи, няма нито една индикация за неверно преведени или неопределено изплатени обезщетения " - регистрира се енергийният министър.

Накрая той добави, че разноските за заплати и обществени действия в електроенергийните сдружения се усилват със забележителен ритъм и макар всички спекулации грижата за работещите в тях остава и тя ще продължи да бъде приоритет и за Министерството на енергетиката, и за цялото държавно управление.

На въпрос за почнала инспекция на Главна дирекция " Национална полиция " за ценообразуването на тока и за случай, когато Топлоелектрическа централа Марица-2 са понижили мощностите си по време на служебното държавно управление, министър Николов отговори, че по нея би трябвало да се произнесат способените органи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР