Повишена радиоактивност в Европа породи съмнения за ядрен инцидент в

...
Повишена радиоактивност в Европа породи съмнения за ядрен инцидент в
Коментари Харесай

Повишена радиоактивност в Европа породи съмнения за ядрен инцидент в Русия

Повишена радиоактивност в Европа породи подозрения за нуклеарен случай в Русия. Руската метеорологична работа удостовери за „ извънредно висока ” централизация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември и удостовери също отчетите на европейски институции за замърсяване този месец.

Най-голямата централизация е записана в Аргаяш – село в Челябински район в Южен Урал, където има извънредно огромно замърсяване с Ru-106, надхвърлящ нормата 986 пъти , заяви „ Росгидромет ”.

В средата на октомври „ Росатом ” разгласява изказване, представено от съветски медии, че „ в проби от 25 септември до 7 октомври, в това число в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, с изключение на в Санкт Петербург ”.

В понеделник „ Росгидромет ” сподели, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и след това е стигнал „ всички европейски страни, като се стартира от Италия и се продължи към северна Европа ” от 29 септември нататък.

Френският институт уточни, че замърсяването допуска изхвърляне на нуклеарен материал в Русия или Казахстан през септември. Той не уточни съответен източник на замърсяване, само че станцията Аргаяш е на към 30 км. от оборудването „ Маяк ”, където през 1957 стана една от най-тежките нуклеарни произшествия в историята. Днес в „ Маяк ” се преработва отработено нуклеарно гориво.

На 9 ноември Френският институт за радиационна отбрана и нуклеарна сигурност (IRSN) популяризира отчет, в който се споделя, че рутений 106 е бил открит във Франция сред 27 септември и 13 октомври.

Институтът показва, че източникът на замърсяване евентуално е случай някъде сред река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа централизация не съставлява заплаха за здравето .

Рутений 106 е артикул на деленето на атомите в реактор и се употребява също при някои медицински процедури . Рутений не се среща в природата. Руската организация „ Росатом ” отхвърли в страната да е имало нуклеарни произшествия .

Природозащитната организация „ Грийнпийс ” упорства за следствие за вероятно прикриване на акцидент , написа английският в. „ Гардиън ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР