Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна

...
Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна
Коментари Харесай

Ето какво ще бъде времето през януари

Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа, което ще докара и до блокиращи ситуации, провокирани от стратосферното стопляне.

Прогнозираното стратосферното стопляне към този момент е във вход и това ще изиграе основна роля върху определянето на времето през идващият месец.

Нека да напомним, че мощен полярен ураган нормално значи мощна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа. Обратно - слабият полярен ураган има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е допустимо и той се реалокира от полярните райони, нахлувайки над Северна Америка и Европа. Причината за слабия полярен ураган е Стратосферното стопляне.

През първите дни на януари 2023 година междинната месечна температура в множеството региони на България ще бъде с 5 до 12 градуса над климатичната нормата, сочат данните основани на GFS модела.

През този месец чакаме сумарните превалявания да са към климатичната норма - в множеството региони те ще са сред 45 и 60 л/кв.м, в планините и южните елементи – от 80 до 100л/кв.м.

Времето през първото десетдневие на януари
В първия ден на новия месец ще бъде облачно, като се чака преминаващ средиземноморски циклон. Очакват се превалявания в интервала 3-5 януари, само че трендовете са, че ще бъде топло с температури от 5 до 7 градуса. Валежи от сняг се чакат по планините. Значителни ще са преваляванията над Централна България. 

През идващите дни последователно ще се намалява и след 7-8 януари температурите ще приближат климатичните правила за януари. 

Към края на интервала вероятността да се образува мощен средиземноморски циклон се покачва и съгласно Европейският модел снеговалежи и по-студено време се чакат от 7 до 12 януари. Очаква се синоптична конюнктура с интензивни превалявания в Западна и Северна България. Температурите в страната ще се намалят сензитивно, написа meteobalkans.

Времето през второто десетдневие на януари
Повечето климатични модели предвиждат, че странната ни ще попада под въздействие на многоцентрова област от ниско налягане над Централна Европа  и блокиращ антициклон на север от полуострова, което ще докара до нов транспорт на по-топла въздушна маса и температурите още веднъж ще се покачат. 

Ще има условия от слаби превалявания от дъжд, а в Предбалкана и Североизточна България, както и в планините и от сняг. До края на второто десетдневие на януари   ще бъде студено и мразовито с условия за целодневни зимни мъгли. Температурите ще се намаляват.

Времето през третото десетдневие на януари
Повечето климатични модели предвиждат, че странната ни ще попада под въздействие на област от ниско налягане над Централна и Източна Европа. Температурите още веднъж ще се намалят, а облачността над нашата страна ще е по-често променлива. Ще има условия за по-чести превалявания от сняг. 

Любопитно: Народна метеорология
Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

· Ако на първи януари имаме мъгла, през лятото ще чакаме неприятно време с градушки. 

· Годината ще е плодородна, в случай че нощта против Богоявление е облачна, а в случай че времето е меко, ще има доста заболявания. 

· Ако на Ивановден няма лед, лятото ще е хладно. 

· Ако на Бабинден вали дъжд и сняг, годината ще е плодородна. Пече ли слънце, през февруари ще има студ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР