Поверието, че ако срещнеш коминочистач и го докоснеш, това ще

...
Поверието, че ако срещнеш коминочистач и го докоснеш, това ще
Коментари Харесай

Професия коминочистач: Великотърновец почиства комини с иновативна технология

Поверието, че в случай че срещнеш коминочистач и го докоснеш, това ще ти донесе благополучие и шанс, е публикувано в целия свят. Образът на изцапания със сажди мъж, който чисти комините, става доста известен през 19-и век, от приказките на Андерсен. Тази специалност у нас към момента не е изчезнала. Веселин Веселинов от Велико Търново чисти комини по новаторска британска технология.

 

35-годишният великотърновец Веселин Веселинов е един от дребното останали коминочистачи в града. Захваща се с специалността преди две години. И като нов в сектора работи и по нова технология. Веселин не почиства саждите в комините с токмак, а както го вършат сътрудниците му във Англия.

„ Новото, което предлагаме, е разчистване отдолу-нагоре, с прахосмукачка, телескоп и машина, която ги върти в комина. Прахосмукачката служи, с цел да става почистването безпрахово. Като цяло методът е по-добър от този, който се практикува с топуза, тъй като топузът върти отвесно, а новата технология – минава по стените на комина и остъргва отлаганията до най-малко “, изяснява Веселин Веселинов, коминочистач.

Новата технология за разчистване на комина бързо набира известност и Веселин и неговият чирак към този момент имат клиенти в цялата страна.

„ От две години упражнявам този бизнес, работим най- към този момент във великотърновска област, като обгръщаме най-далечните точки – Карлово, Сопот, Пловдив, Варна и Бургас. Събират се няколко адреса, с цел да може цената да е рентабилна за клиентите и да можем да отидем и да свършим работа. Имаме вилни парцели по балканските обитаеми места, вилни парцели почистваме, отворени камини, вградени “, споделя Веселинов.

За един сезон той почиства над 300 комина. Казва, че доста негови клиенти имат вяра в остарялата прокоба, че срещата с коминочистач носи шанс.

„ В сезона се събират към 250-300 комина на месец. Ако е единствено за разчистване коминът и няма запушвания, лишава по 30-40 минути, в случай че е запушен – може да отнеме час-два. При клиенти като сме, доста от тях споделят – чакай да ви докоснем, с цел да ни донесете шанс и да ни върви годината “, споделя майсторът.

Във Англия за пръв път специалността „ коминочистач “ влиза в регулация през 1875 година, а при започване на века и в Съединени американски щати. Персонажът е и в основата на детската игра с карти „ Черен Петър “. Веселин Веселинов пък признава, че един ден ще си купи и шапка цилиндър, с цел да радва дребните деца.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР