Повечето ветеринари съветват стопаните на котки или котараци да ги

...
Повечето ветеринари съветват стопаните на котки или котараци да ги
Коментари Харесай

Грижа за котката след кастрация

Повечето ветеринари поучават стопаните на котки или котараци да ги кастрират, когато те навършат 4-6 месечна възраст. Причината е че в случай че разполагате с котка, всякога когато тя се разгони, ще стартира жаловито да мяука освен денем, само че и през нощта.

Разгонването при мъжките котки се свързва с маркиране на целия ви дом, при което зловонието в него ще ви кара да не желаете да се прибирате у дома. Вероятно към този момент сте чули, че медикаментите, които се оферират за угнетяване на котешкото либидо, не са изключително ефикасни. Затова и доста стопани на котки минават към кастрация на писаната. Каква обаче би трябвало да е грижата за котката след кастрация.

След като изминат първите няколко дни след кастрацията (стерилизацията) на обичаното ви мъркащо творение, ще установите, че последователно вашият домакински любим се е кротнал. Мъничето ще е по-спокойно, по-лениво и даже може да се спасите от това то да се катери по пердетата ви или пък най-неочаквано да ви издебва и нападна. Именно последното (агресията при котките) е също причина те да бъдат кастрирани. Все отново на никой не му е прелестно да върви с изпонадрани крайници и ръце...

Но освен държанието на котката ви ще се промени. След кастрацията на котката тя ще претърпи и чисто физиологически промени като главното е че обмяната на веществата ѝ ще се забави.

Това постанова спазването на нов хранителен режим. Ако до момента сте хранили животинката си единствено заран и вечер, към този момент ще би трябвало да я храните по-често, само че на по-малки порции. А и котешката храна ще би трябвало да е съобразена по отношение на настъпилите промени в организма ѝ. В противоположен случай рискувате да се стигне до затлъстяване на котката, както и до редица котешки болести.

Независимо дали котката след кастрация избира гранули, или консервирана храна, разнообразявайте нейното меню. Важното е да оферирате единствено такава храна, която е предопределена за кастрирана котка. Тя е обогатена в допълнение с разнообразни детайли и е много по-скъпа от елементарната. Но не мислите ли, че вашият правилен окосмен другар го заслужава?

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР