Повечето специалности в Софийския университет (СУ) Св. Климент Охридски ще

...
Повечето специалности в Софийския университет (СУ) Св. Климент Охридски ще
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Няма опасност от нулева година в СУ

Повечето специалности в Софийския университет (СУ) „ Св. Климент Охридски ” ще завършат сегашния учебен срок отдалечено , съобщи пред БГНЕС ректорът на най-старото висше образователно заведение проф. дфн Анастас Герджиков.

Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентит е, защото в избрани специалности има нужда от лабораторни извършения. В тези случаи е допустимо семестърът да бъде продължен. 

Както и да се развие обстановката към епидемията от ковид, съгласно проф. Герджиков, няма възможност за оповестяване на нулева академична година.

Надявам се, че няма такава заплаха. Ние нямаме още цялостна изясненост за това по какъв начин ще приключи семестъра и по какъв начин ще се организира сесията, тъй като това зависи от няколко фактора. Първо – изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това – деликатно следим по какъв начин се развива епидемията . И най-после – когато завърши след няколко дни изключителното състояние, чакаме разпорежданията на министъра на опазването на здравето, които ще заменят досегашните правила.Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем съответната заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения ”, посочи ректорът на Алма матер.

Засега срокът на неприсъствените занимания на студентите е продължен до 25 май.

„ Вчера се събраха деканите, които в продължение на цяла седмица обсъждаха завършването на семестъра, провеждането на изпитната сесия, студентските практики, държавните изпити, провеждането на образованието и изпитната сесия на студентите в задочна форма на образование, кандидатстудентската акция и редица други въпроси. Подготвихме основите на тази бъдеща заповед ”, посочи той.

По необикновен е казусът с учащите се в компетентност „ медицина ” . „ Там явно ще би трябвало всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши по този начин в самото начало и, съгласно мен, е рационално. Те имат проект по какъв начин да съкратят оставащите седмици, които би трябвало да се наваксат, тъй че, в случай че стартират на 1 юни, евентуално до към 20 юли ще са завършили семестъра ”, изясни проф. Герджиков.

Ръководството на университета търси и решение за провеждането на студентските практики по образователния проект. В тази посока предложенията са няколко – те да се проведат отдалечено, където това е допустимо, а в други случаи да се отсрочат за следващата година, с смяна на образователния проект.

Най-трудният въпрос към този момент остава идната кандидатстудентска акция. Във всички 120 специалности на Софийския университет, с изключение на в 8, се прави банкет с държавни зрелостни изпити.

Не е никакъв проблем, в множеството от тези специалности, да няма конкурсен изпит и да одобряваме единствено с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е допустимо единствено в няколко случая. Ще би трябвало да се проведат изпитите по химия и биология за контролираните специалности „ медицина ” и „ фармация ”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата компетентност, също ще би трябвало да се организира. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме ”, акцентира проф. Герджиков.

Ръководството на университета разисква и най-хубавия вид за осъществяване приема на докторанти за идната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР