Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването

...
Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването
Коментари Харесай

Юрий Асланов: След изборите БСП и ГЕРБ са опаковани като две страни на една монета

" Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването на мандата ". Такъв коментар направи пред БНР социологът Юрий Асланов. Според него даже в част от партията е имало боязън от възможен опит да се сформира държавно управление, тъй като Българска социалистическа партия ще влезе в клопката да одобри поддръжка от ГЕРБ.

По думите му е динственото вярно решение за социалистите е да върнат проучвателния мандат , тъй като нямат късмет да сформира кабинет за ръководство на страната, защото партията отдавна е в изолираност. Той посочи, че всяка от останалите три партии - Движение за права и свободи, Демократична България и ИМВ - също не биха могли да сформират държавно управление. 

" След изборите Българска социалистическа партия и ГЕРБ се оказаха в едно и също състояние - опаковани като две страни на една и съща монета. Не знам по какъв начин се получи това. За партията Българска социалистическа партия това не е доста заслужено, само че може би е присъда за управлението ѝ ", съобщи Асланов.

Социологът беше безапелационен, че 45-ият парламент е жертван и предварителните избори са неизбежни .

" Със сигурност всеки желае властта, само че няма опция да я получи безпроблемно. Не е вярно схващането, че властта се търкаля на улицата и никой не желае да се наведе да я вземе ", подчертава Асланов и добави, че компромисите в политиката са неизбежни и партиите и обществото би трябвало да осъзнаят, че " сме обречени на съдружни ръководства " .

Прогнозата на социолога за идните избори е, че съставът на новия парламент може да има смяна единствено в нюансите, т.е. могат да попаднат в него партии, които в този момент са отвън него, а някоя от сегашните - да изпадне :

" Няма да е по-лесна обстановката за сформиране на държавно управление от в този момент ".

Според него въпросът е дали ГЕРБ може да завоюва новите избори, а не дали Българска социалистическа партия може да е първа мощ, тъй като това няма по какъв начин да стане за два месеца .

Юрий Асланов акцентира, че България занапред навлиза в солидна рецесия и " тази политическа рецесия ще направи животът на жителите доста по-проблемен ".

Той изрече мнение, че президентът Румен Радев не е имал предпочитание за сформиране на длъжностен кабинет, само че в този момент е заставен да го направи .

Интервюто на Даниела Големинова с Юрий Асланов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР