Повечето от представителите на фен клуба от с. Калояново са

...
Повечето от представителите на фен клуба от с. Калояново са
Коментари Харесай

Тракийци, влюбени в македонската песен, пропътуваха половин България за Пирин Фолк 

Повечето от представителите на почитател клуба от с. Калояново са тук за 30-ти следващ път

Няколко генерации българи, влюбени в македонската ария, дойдоха в Сандански, с цел да участват на юбилейното издание на “Пирин Фолк ” 2022. От 6 до 85-годишни са членовете на почитател клуб “Пирин Фолк – Община Калояново ”, а множеството от тях не са пропущали нито едно издание на фестивала от основаването му до през днешния ден. 

“Ние сме от село Калояново, от Златна Тракия, само че пиринската ария ни е в сърцето и душата, по тази причина всяка година сме на “Пирин Фолк ” – още от първото му издание ”, сподели Илия Барбанаков, който е и началник на почитател групата.

В Летния спектакъл на Сандански, където тече трескава подготовка за старта на фестивала в пената вечер, се срещнаха с кметa на града господин Атанас Стоянов и шефа на фестивала господин Ненчо Касъмов.

“Добре сте ни пристигнали, същински българи! Радвам се, че сте тук, с цел да споделим дружно насладата от фестивала, с цел да запазим българщината! Докато има такива фестивали, до момента в който има и хора като Вас, ще я има и България ”, поздрави ги господин Стоянов. 

“Благодаря от сърце, Вие помагате да го има фолклора като цяло. През последните седем години това, което се постарахме да създадем, е да върнем “Пирин Фолк ” към нашите корени и мисля, че сме го постигнали. Очаква ви доста прекрасен фестивал ”, даде обещание им господин Касъмов.

Феновете на собствен ред им отвърнаха, че както повелява остарелият български бит - гостите  да бъдат посрещнати с пита, те са тези, които желаят да посрещнат екипа на фестивала. „ Вие за нас сте скъпи посетители, тъй като ви чакаме с неспокойствие всяка година и по този начин към този момент 30 години ”, изясни Илия от името на групата. И несъмнено калояновци се показаха като положителни „ домакини “ – сервираха на екипа освен чистата сила и любовта към македонската ария, само че и вкусни армагани от Златна Тракия – домашни пити, мед и вино, плодове. Имаше и друга изненада - ария, основана във връзка пътуването им до Сандански и прекарванията, които им носи „ Пирин Фолк “. А осъществяването на кака Радка докосна сърцата на целия екип.

Феновете, които наброяват 58, споделиха още, че помнят всички реализатори, излизали на сцената на “Пирин Фолк ” през годините. С доста от тях са станали и персонални другари с времето, а пристрастеността към музиката е това, което ги е сближило. Разказаха и за приятните трепети, с които за пръв път идват в слънчевия Сандански преди 30 години.

 Вълнуващо е също, че съумяват да придадат тази своя огромна обич и почитание към родния фолклор и на своите потомци. Един от членовете на групата да вземем за пример е внучката на Илия Барбанаков - 23-годишна млада дама, която тази година ще наблюдава фестивала “Пирин Фолк ” от Летния спектакъл в Сандански за 22-ри следващ път. „ Първата година, когато пристигна, беше още с памперс “, описаха калояновци.

“Пиринската ария е най-истинската ария, няма граници ”, безапелационни са те. Тази година са пристигнали в Сандански с един рейс и няколко леки автомобила, само че за следващата година обещаваха да дойдат с минимум два рейса, тъй като групата им се усилва последователно. Вече имат наличие и от прилежащите села Ръжево Конаре и Дълго поле, а от скоро - и двама родопчани от село Проглед. 

***

30-ото юбилейно издание на „ Пирин Фолк “ ще бъде намерено тази вечер с състезанието за изпълнителско изкуство за деца от 8 до 15 години – „ Детски Пирин Фолк “. На сцената като гост-изпълнители ще се изявят Сашка Васева, Георги Гоцев, Невена Цонева, Васко Лазаров и Лия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР