Повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха

...
Повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха
Коментари Харесай

Централна Европа си поиска обратно правомощия дадени на ЕС

Повечето от някогашните комунистически страни, които преди 15 години влязоха в Европейски Съюз, си желаят назад от Брюксел пълномощия, дадени от националните столици на управлението на съюза. Това съобщи полският министър председател Матеущ Моравецки след срещата на 13-те страни във Варшава, на която участва и българският министър председател Бойко Борисов.

Моравецки отхвърли и тезата за Европа на разнообразни скорости, която би разрешила на групи страни да интегрират по-бързо и задълбочено политиките си в избрани браншове.

Коментарите му акцентират сериозен раздор сред изтоноевропейските страни, оплакващи се от отношение като към второкласен членове, и Европейската комисия и по-стари страни в Европейски Съюз като Франция, разяснява " Ройтерс ", заяви dnevnik.bg.

" Там, където е належащо, Европейски Съюз би трябвало да остави на страните членки националните им пълномощия. Заявяваме това с единния глас на Централна Европа ", сподели Моравецки пред публицисти.

Това обръщение ще бъде завършено и в декларация и разисквано на 9 май в румънския град Сибиу, където водачите на Европейски Съюз се събират на неофициална среща за полемика за посоката на раззвитие на съюза. Темата е изключително чувстителна в навечерието на евроизборите в края на месеца, на които се чака невиждана до момента поддръжка на евроскептични и популистки партии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР