Повечето лидери от Европейския съюз днес подкрепиха предоставянето на още

...
Повечето лидери от Европейския съюз днес подкрепиха предоставянето на още
Коментари Харесай

Повечето лидери от ЕС подкрепиха още помощ за Украйна, Унгария и Словакия изразиха съмнения


Повечето водачи от Европейския съюз през днешния ден поддържаха даването на още финансова поддръжка за Украйна, само че Унгария и Словакия показаха запаси, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия предложи страните от Европейски Съюз да отделят повече средства в границите на промяна на общия си бюджет, с цел да може да усилят разноските си до 2027 година, които да включват нова помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

" Имам усещането, че ще решим какво е належащо за финансовата непоклатимост на Украйна ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц след диалозите с останалите водачи от Европейски Съюз на срещата в Брюксел, която стартира през вчерашния ден и завърши през днешния ден.

Тази седмица Европейската комисия съобщи, че общият размер на помощта на Европейски Съюз за Киев от февруари предходната година, когато съветските войски нахлуха в Украйна, до момента възлиза на съвсем 83 милиарда евро.

Освен че изпраща в Украйна пари и оръжия, блокът също по този начин вкара няколко пакета наказания против Русия. На двудневната среща на европейските водачи в Брюксел беше очебийно, че поддръжката на Брюксел за Киев ще продължи макар началото на новата война в Близкия изток (войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " ).

" Европейският съюз ще продължи да дава мощна финансова, икономическа, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка на Украйна и народа ѝ толкоз дълго време, колкото е належащо ", се споделя в общо изказване на водачите на страните от Европейски Съюз.

Новият словашки министър председател Роберт Фицо обаче съобщи, че в Украйна има повсеместна корупция и изиска всяка нова помощ от Европейски Съюз да включва гаранции, че средствата няма да бъдат присвоявани. Той също по този начин сподели, че Братислава ще спре да дава военна поддръжка на Украйна.

Унгарският министър председател Виктор Орбан сподели, че няма да поддържа предлагането за промяна на бюджета на Европейски Съюз в актуалната му форма. Унгарският водач обаче не отхвърли изрично предлагането.

Според Ройтерс това е индикация, че са вероятни договаряния по този въпрос. Будапеща се пробва да деблокира милиарди евро европейски средства, планувани за Унгария, само че замразени от Европейската комисия по отношение на изказвания за ерозия на демокрацията в Унгария.

" Това, което мога да кажа, е, че и двамата не отхвърлиха опцията да бъде предоставена помощ на Украйна, даже за дълъг интервал от време ", съобщи пред кореспонденти българският министър председател Николай Денков. " Въпросите са какъв тип помощ и по какъв начин тя ще бъде употребена, доколко сме сигурни, Европейски Съюз е сигурен, че тази помощ се употребява дейно ", сподели още Денков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР